Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika
 > Welgevonden Big 5 Research and Conservation projectBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Wildlifeproject: Welgevonden Big 5 Research and Conservation project

 

giraffe welgevonden wildlife projectWat een prachtige naam, dat Welgevonden. Waarschijnlijk ooit door een Nederlandse pionier gegeven aan dit gebied. Het 'reserve' Welgevonden ligt in het hart van de Waterberg area, wat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosphere Reserve. Het is een behoorlijk groot, vredig, puur en o-n-g-e-l-o-o-f-l-ij-k mooi natuurgebied. 'Breath taking' noemen ze het daar. Adembenemend, zo mooi! Waarom? Omdat het gebied behoorlijk ongerept en onaangetast is. Het is het leefgebied van onder andere 'de Big 5' maar ook van veel onbekendere diersoorten zoals bruine hyena's, aardvarkens en schubdieren. Waar je ook staat of gaat in dit gebied, het uitzicht zal steeds anders maar altijd prachtig zijn. Zo heb je grote stukken grasland, savannes, dichtbeboste bergen en rustig kabbelende rivieren die ervoor zorgen dat planten en bomen kunnen groeien en dat de maar liefst 50 verschillende soorten zoogdieren hier kunnen leven. En dan hebben we nog niet eens de 250 verschillende (veelal prachtige) vogelsoorten die in dit gebied ook hun nestje hebben.

welgevonden big 5 research and conservation projectHet Welgevonden Reserve is recent uitgeroepen tot Protected Area, beschermd gebied. Dat betekent dat er in dit gebied niet gejaagd mag worden en dat de bezoekersaantallen van het gebied nauwlettend in de gaten worden gehouden zodat er minimaal contact is tussen mens en dier. Het Reserve is op zoek naar de perfecte balans op gebied van biodiversiteit, natuurbeheer, onderzoek en natuurlijke processen. Nog even wat feitjes: het Welgevonden Reserve is ongeveer 35.000 hectare groot (dat is bijna 7 x zo groot als het National Park de Hoge Veluwe). Het ligt op 2,5 uur rijden ten noorden van Johannesburg en 25 kilometer ten westen van Vaalwater. Het zou zo maar eens jouw bestemming kunnen worden als je van plan bent mee te helpen met dit project. Dat zou tof zijn...

 

Introductie in Johannesburg

oriëntatie vrijwilligerswerk zuid-afrikaDit project begint met een introductiebijeenkomst in Johannesburg. Als je dit project boekt, vlieg je dus rechtstreeks naar Johannesburg waar je door de partnerorganisatie wordt opgehaald van de luchthaven.

Je komt op een dinsdag aan en na de de introductie van 2 dagen (woensdag en donderdag) word je op vrijdag naar Welgevonden gebracht. Daar begint het échte werk!

 

 

  

 
De introductie in Johannesburg volgens Casper van Lier

Dag 1: Ik werd opgepikt op Johannesburg International Airport, waar ik de eerste andere vrijwilligers al leerde kennen. Eenmaal aangekomen in het hostel stond er een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Na de avondmaaltijd hadden we vrije tijd, maar bijna iedereen was moe van een lange reis en ging vroeg naar bed.

Dag 2: We zijn de dag begon met een algemeen welkomstpraatje en het invullen van wat formulieren. Daarna hebben we met z’n allen gewandeld naar een nabijgelegen ‘shopping mall’. Aldaar hadden we helaas maar weinig tijd (30 min). ’s Middags zijn we met een busje Jo’burg ingegaan: naar een plek waar een student is doodgeschoten tijdens een demonstratie in de jaren '70, naar een lokale markt, naar het huis van Nelson Mandela en naar een oude energiecentrale waar we met een lift de 100 meter hoge toren op zijn gegaan. Je kunt er ook bungeejumpen, maar helaas alleen van donderdag t/m zondag. Bij elk van de programmaonderdelen gaf onze gids Thabo nadere uitleg: erg interessant! Een erg leuk en leerzaam programma vandaag, alleen jammer dat het best ver rijden was en we overal zo weinig tijd hadden. Daardoor konden we helaas niet het huis van Mandela in en ook niet naar het museum bij de plek waar de student was doodgeschoten. ’s Avonds hadden we een braai (=Zuid-Afrikaanse barbecue) met aansluitend een jambeesessie. Beiden waren erg geslaagd.

Dag 3: ’s Ochends zijn we naar het Voortrekker Monument gegaan. Was bijzonder interessant, al helemaal omdat we hier wel naar binnen zijn gegaan. Tabo wist er erg veel over te vertellen. ’s Middags stond een bezoek aan het parlementsgebouw (the Union Buildings) op het programma voor dit gebouw staat een reusachtig standbeeld van Nelson Mandela, dat was erg mooi om te zien. Aan het eind van de middag was er nog de mogelijkheid om je, tegen een kleine vergoeding,  te laten masseren door schoonheidsspecialisme-studenten. Heerlijk!

Dag 4: Inpakken en wegwezen naar Welgevonden!

Wil je meer weten over Casper's verhalen over Welgevonden? Kijk dan hier
 

 

 

Welgevonden Big 5 research and conservation project

 

jonge olifant welgevonden zuid-afrikaHet project bestaat voornamelijk uit het uitvoeren van veldonderzoek en monitoring van wilde dieren. Je kunt aan alle werkzaamheden mee doen die op dat moment op de planning staan. Je bent de hele dag op pad in de bush met de plaatselijke Research Ecologist en de andere vrijwilligers. Als vrijwilliger draai je volledig mee. Het zijn lange dagen, 6 dagen per week, maar het werk zelf is niet echt zwaar. Een groot deel van de dag bestaat uit wild spotten in een open ‘game drive vehicle’, maar je stapt ook regelmatig uit voor onderzoek in het veld. En helpt af en toe mee met natuurbehoud/-beheer. Je helpt iedere dag mee, ook als er spannende klussen op het programma staan zoals 'controlled veld fires' en 'game interventions'. Freek Vonk eat your heart out! 

Hieronder staat een lijst met activiteiten waar je aan mee kunt helpen. Deze lijst is onder voorbehoud; er kunnen soms werkzaamheden afvallen of bijkomen.

* Research: Lick Blok Utilisation
welgevonden big 5 research and conservation project'Lik-blokken' zijn blokken waar extra voedingsupplementen in zijn verwerkt die dieren nodig zouden kunnen hebben tijdens de winterperiode (mei-september). Deze likblokken worden in het reserve uitgezet. Onderzoekers willen weten óf en welke dieren gebruik maken van deze vorm van extra voeding. Als vrijwilliger help je mee om camera's op te hangen bij de likblokken en de foto's die gemaakt zijn te categoriseren en te analyseren. Dat betekent een paar dagen door het reserve rijden om alle camera's te installeren of foto's te downloaden. Top, want onderweg - terwijl je aan het werk bent - kom je natuurlijk van alles en nogwat tegen. Dat kunnen niet heel veel mensen zeggen...

* Research: Grazing Lawn Game Activity
welgevonden big 5 research and conservation projectHet 'Plains Project' is opgezet om het gras- en weidelandschap te optmaliseren voor herbivoren (graseters). Dit doen ze door kunstmatige grasweides aan te leggen die geschikt zijn voor het grazen van verschillende diersoorten. Deze weides worden op verschillende manieren aangelegd en behandeld (gemaaid, verschillende soorten voeding om de grond vruchtbaar te maken etc) Het onderzoek bestaat uit het monitoren van deze graszones en meten welke diersoorten hier komen grazen. Vrijwilligers helpen met het analyseren van foto's maar ook met het verzamelen van uitwerpselen die ook geanalyseerd moeten worden. Dit gebeurt meestal in september en oktober. Gekeken wordt naar het effect van bijvoorbeeld extra voeding voor de bodem op de dieren. Dit onderzoek is een langlopend onderzoek omdat er jaren overheen gaan voordat conclusies kunnen worden getrokken. Leuk om daar onderdeel van uit te maken en veel te leren over het gedrag van de grazers!

* Research: Soil and Grass Sample Collection
welgevonden big 5 research and conservation projectEen ander onderdeel van het Plains Project is het verzamelen van gras- en bodemmonsters om te kijken hoeveel microben en voedingsstoffen er in het gras en in de bodem zitten. Deze activiteit wordt meestal ingepland in het begin van het groeiseizoen, in de lente dus (september-oktober). Deze werkzaamheden worden vaak gekoppeld aan de werkzaamheden van het Grazing Lawn project en het geeft je perfecte mogelijkheid om de savanne te ontdekken en te zien hoe belangrijk dit soort onderzoeken zijn voor het voortbestaan van de herbivoren.

* Research: Nest Box Monitoring for Hornbills
welgevonden big 5 research and conservation projectVogels zoals de neushoornvogels maken hun nesten in boomholtes en deze nesten zijn behoorlijk kwestbaar doordat olifanten met nogal wat geweld de bladeren van de bomen rukken. De nesten vallen door de kracht van de olifanten vaak uit de boom óf omdat de boom oud is en gewoon omvalt óf omdat er andere dieren de boomholte innemen. Het is belangrijk voor het voortbestaan van deze bijondere vogelsoort om inzicht te krijgen in de interactie van neushoornvogels met andere concurrerende vogel-  en diersoorten die hun nest ook graag in boomholtes maken.
Er zijn in totaal 49 nestboxen uitgezet in het reserve en die worden maandelijks gecheckt om te kijken wie of wat er is komen wonen. De werkzaamheden zijn het hele jaar door en geven je als vrijwilliger een prachtig inzicht in het rijke vogelleven van dit gebied.

* Research: Borehole Water Level Monitoring
welgevonden big 5 research and conservation projectDe stand van het grondwater is erg belangrijk voor plant en dier in Welgevonden. Zolang de planten kunnen groeien, hebben planteters/vogels/insekten te eten en zij zijn vervolgens weer onmisbaar voor de carnivoren/reptielen die ook hun buikje willen vullen. De voedselketen dus, die begint bij het grondwater. Bovendien levert het grondwater ook schoon drinkwater voor een groot deel van de provincie Limpopo. Als vrijwilliger help je mee om op verschillende punten in het reserve monsters te nemen van het grondwater en te peilen hoe hoog het water staat. Deze werkzaamheden worden het hele jaar uitgevoerd en geven je een unieke kans om het gebied goed te leren kennen. Een ook hier zul je onderweg veel wildlife spotten. Zoooo tof!

* Research: Herbivore Herd Structure
welgevonden big 5 research and conservation projectDit is ook een mooi onderdeel: het tellen van kuddes herbivoren. De kuddes gras- en planteneters moeten in kaart worden gebracht en informatie over de individuen binnen de kudde moeten tot in detail geanalyseerd worden. Wat eten ze? Waar eten ze? Met wie eten ze? Hoeveel eten ze? De input voor dit onderzoek helpt een model te ontwerpen om te kijken hoe de kuddes er in de toekomst uit zullen zien. Als vrijwilliger help je mee om de dieren te tellen (vanuit de auto). Denk aan olifanten, de grote Kudu's, witte neushoorns, wildebeesten, zebra's en veel meer. Deze werkzaamheden worden maandelijks uitgevoerd en duren in totaal 3 dagen per maand. Wat zul je veel zien en leren!

* Monitoring the Welgevonden Rhino
welgevonden big 5 research and conservation projectWelgevonden wil heel graag het aantal dode neushoons ten gevolge van stroopacties verminderen. Heel erg verminderen zelfs en met behulp van vrijwilligers zou misschien kunnen lukken. Je gaat op zoek naar de neushoorns in dit gebied en identificeert ze door bepaalde kenmerken vast te stellen. Je observeert hun gedrag, hun uiterlijke kenmerken, maakt en analyseert foto's en stelt de GPS locatie vast. Dit gebeurt het hele jaar door. Het zal een fantastische en zeer indrukwekkende ervaring voor je zijn en het mooie is dat je met deze activiteit een klein verschil kunt maken in de strijd tegen illegale stropers en het voortbestaan van de witte neushoorn in Welgevonden.

* Monitoring the Welgevonden Cheetah
welgevonden big 5 research and conservation projectIn het Welgevonden reserve leeft inmiddels de grootste en meest succesvolle populatie cheetah's van het hele Waterberg gebied. Een geweldige opsteker voor natuurliefhebbers en dat geeft goede hoop voor het voortbestaan van deze indrukwekkend mooie diersoort. Vrijwilligers worden actief betrokken bij het voortbestaan van de cheetah's door ze regelmatig te tellen en te identificeren. Dit gaat het hele jaar door en wat een spannende klus is dit! Cheetah's zoeken, tellen en identificeren, kun je het je voorstellen?

* Research: Monitoring Herbivore Condition
welgevonden big 5 research and conservation projectVrijwilligers zullen ook worden ingezet om de verschillende herbivoren (impala's, kudu's etc) te bekijken en te beoordelen: zijn ze vet genoeg? Zien ze er gezond en welgevoed uit? Zijn ze alert? Ook onderzoek je hun uitwerpselen op aanwezige voedingstoffen die noodzakelijk zijn. Met de niet al te voedzame vegetatie in Welgevonden vragen onderzoekers zich wel eens af hoe deze diersoorten kunnen overleven. Onderzoek moet daar antwoord op geven. De werkzaamheden lopen het hele jaar door en geven je de mogelijkheid om er veel op uit te trekken en veel wilde dieren te zien.

* Conservation: Supplementary Feeding
Tijdens de wintermaanden (april -september) als er weinig te grazen valt,  krijgen de Sable Antilope en de Cape Buffalo extra voeding om hun conditie en gewicht goed te houden. Vrijwilligers helpen met het bijvoeren en komen daardoor behoorlijk dicht in de buurt van deze mooie dieren. Heel speciaal!

* Conservation: Game Introductions
welgevonden big 5 research and conservation projectHet Welgevonden Reserve is nou niet de beste plek voor gras-eters want de kwaliteit van het gras is over het algemeen magertjes. Het gras wordt vaak overwoekerd door andere gewassen. Daarom worden er soms nieuwe herbivoren geïntroduceerd in het reserve (zebra's, wildebeesten) zodat deze mee kunnen helpen om de gewassen op te eten. Door deze 'high impact grazers' krijgen de grassoorten meer kans om te overleven en zo ontstaan er sappige weides die voor de gras-eters zo belangrijk zijn. Vrijwilligers helpen met het uitzetten van de nieuwe dieren en helpen met het observeren en tellen van de dieren. Een prachtige hands-on ervaring!

* Conservation: Game Intervention
welgevonden big 5 research and conservation projectSoms hebben dieren hulp van een dierenarts nodig. In het team van Welgevonden zitten dierenartsen die af en toe te hulp moeten schieten. Dit gebeurt alleen als het strict noodzakelijk is en als er geen andere oplossing meer mogelijk is voor het zieke of gewonde dier. Vrijwilligers mogen soms mee om het dier gevangen te nemen en ter plekke te behandelen. Het spreekt voor zich dat je geen medische handelingen zult plegen maar het doen van hand en spandiensten kan voorkomen. Net zo spannend als op Discovery Channel!

Conservation: Fire Fighting
welgevonden big 5 research and conservation projectHet management van Welgevonden steekt af en toe preventief een klein gebied in brand om een grotere brand te voorkomen. Dat klinkt raar maar het werkt wel. Door gecontroleerd een gebied af te laten branden maak je een buffer voor een eventuele grotere brand want alle dorre graspollen, oude takken en ander brandbaar materiaal is dan al afgefikt en kan niet nog eens gaan branden. Branden ontstaan grotendeels door blikseminslag.  Met name in de periodes dat de natuur risico loopt (april-november) gebeurt dit regelmatig. Vrijwilligers helpen mee met het opruimen met het clean-up-team na de brand om ervoor te zorgen dat de smeulende resten niet nog eens gaan branden. Een hele verantwoordelijke en spannende klus! Maar aangezien 'safety first' komt, worden alle vrijwilligers altijd goed voorbereid op deze taak. Oren en ogen open houden dus tijdens de briefing!

Conservation: Alien Plant Cleaning
welgevonden big 5 research and conservation projectIn het Welgevonden gebied komen ook planten voor die er eigenlijk niet horen: uitheemse plantsoorten. Zij zijn ooit (misschien wel per ongeluk) geïntroduceerd en kunnen de inheemse plantsoorten overwoekeren en hun plaats gaan innemen. Zo krijg je een verstoring van het natuurlijke ecosysteem wat vergaande consequenties kan hebben voor zowel de plant-, vogel- en diersoorten. Vrijwilligers helpen met het verwijderen van uitheemse plantsoorten die een direct gevaar vormen voor inheemse soorten. Je bent dan dagelijks in de natuur te vinden en wie weet welke dieren af en toe een kijkje bij je komen nemen... 

Research: River Health Monitoring and Fish Surveys
welgevonden big 5 research and conservation projectOok het water in de rivieren wordt regelmatig onderzocht. Dat kan heel gemakkelijk door samples te nemen en deze te onderzoeken. Het is belangrijk om ook het rivierwater in de gaten te houden want sommige diersoorten zijn erg gevoelig voor kleine veranderingen in het water. Daarnaast wordt ook de visstand en de verschillende vissoorten in kaart gebracht. Ook worden ze gemeten en gewogen. Ook dit is weer goed om in de gaten te houden want ook de vissen zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren/vogels. Vrijwilligers helpen mee met het verzamelen van watermonsters en met het tellen en meten van vissen. Heerlijk met je voeten in het frisse water op een hete Afrikaanse zomerdag!


E-mail van ambassadeur Casper van Lier:
"We werken hier 6 dagen per week van 's ochtends 7 tot 's middags 4. Zondag zijn we vrij. Tijdens het werk zitten veel in de auto, dat vind ik wel jammer.  Maar een hele hoop gave spots tussendoor maken een hoop goed: o.a. een cheetah met twee jongen, een neushoorn met jong, bottenkauwende giraffen, een olifant volop in musth, het vrijlaten van 5 nijlpaarden waarvan er één in de auto begint te bijten, een olifant in charge achter de auto aan."

  

Accommodatie en maaltijden

Alle vrijwilligers verblijven in behoorlijk luxe safaritenten, in een ‘bush camp’ middenin het natuurreservaat! Er staan echter wel elektrische hekken omheen, dus je hoeft niet bang te zijn dat er 's nachts ineens een neushoorn aan je slaapzak komt knabbelen. In het bushcamp staat ook een gebouw waar de keuken is geïnstalleerd, waar je lekker kunt zitten, waar de research labs zijn en waar je kunt douchen. Er is elektriciteit en toegang tot internet. De 'braai area' is perfect voor de prachtige zonsondergangen terwijl het langzaam donker wordt en de geluiden van de dieren uit de natuur rondom je toenemen. Zo bijzonder! Voor de meeste van hen begint het leven pas 's nachts en dat is te horen!

In het bush camp worden heerlijke maaltijden maakt. Alle maaltijden zijn inbegrepen en ook (koud) drinken is aanwezig. De maaltijden zijn gezond en voedzaam en af en toe gaat uiteraard de braai aan. Gezellig én lekker! Van vrijwilligers wordt wel verwacht dat ze een handje meehelpen in de keuken. Groente snijden, vlees braden, afwassen, tafel dekken...het hoort er allemaal bij. Maar ach, je zit midden in een prachtig wildlife paradijs, wie piept er dan nog om een afwasje...
 

 


Waarom de Big Five de Big Five heet

Het is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de 'Big Five'. En waarom eigenlijk? De term 'Big Five' heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt. Lees hier verder..

 

 

welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project
welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project welgevonden big 5 research and conservation project bushman paintings
welgevonden big 5 research and conservation project meehelpen tijdens de identificatie bij een rhino capture welgevonden big 5 research and conservation project het maken van de identificatiekit van een kudde buffels welgevonden big 5 research and conservation project data verzamelen in de bush

 

Welgevonden Big 5 project | Prijzen en voorwaarden | Startdata

 

 


Klik hier voor een overzicht van meer wildlife- en natuurprojecten wereldwijd

 

 

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord