Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika
 > Kaapstad Surf and AdventureBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk in Kaapstad: Surf and Adventure


vrijwilligerswerk zuid-afrika surf and adventureDe spectaculaire omgeving van Kaapstad is wereldberoemd. Of je nu pinguïns in levenden lijve wilt zien, de Tafelberg wilt beklimmen of juist wilt genieten van het strandleven, er is genoeg te zien. Het nieuwe, open Zuid-Afrika is sinds de afschaffing van de Apartheid sterk in ontwikkeling. Toch moet er nog veel gebeuren. Met name in de arme zwarte townships vormen armoede, criminaliteit en gebrekkig onderwijs nog steeds een groot probleem. Er zijn diverse projecten in en rond deze townships die de hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kinderen surf- of zwemles gaan geven of andere (sport)activiteiten voor ze organiseren.


Het Surf and Adventureproject is een 
prachtig project voor wie gek is op zon, zee en strand. En ook nog eens dol is op zwemmen én surfen in de Indische en/of Atlantische Oceaan. Je hebt hier de mogelijkheid om de kinderen uit de townships van Kaapstad een onvergetelijke tijd te geven. Is dat geen mooie combinatie?!

 

Na aankomst in Kaapstad - een introductie en surfles

vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventure begeleidersVoordat je met het surf, zwem en adventure gedeelte begint, volg je eerst een introductie in Kaapstad. Je komt aan op vrijdag (liefst in de ochtend of begin van de middag) en maakt na de pick up van de luchthaven kennis met de andere internationale vrijwilligers en met de medewerkers van onze partnerorganisatie tijdens de Welcome BBQ. De volgende dag, na het ontbijt, ga je wat meer van Kaapstad zien. Niet alleen zie je wat hoogtepunten maar je wordt ook wegwijs gemaakt in het openbaar vervoer van de stad. En dat onder begeleiding van een vriendelijke gids. Verder krijg je informatie over de cultuur, de taal, the do's and dont's in Kaapstad en uiteraard over het vrijwilligerswerk dat je gaat doen.

Op zondag krijg je je eerste surfles! In totaal is 6 uur surfles door een professionele instructeur inbegrepen. Vandaag de eerste 4 uur waarbij je goede instructies krijgt op het gebied van veiligheid en het gebruik van de surfplank. Een week later (de 2e zondag) staat er nog eens 2 uur surfles op het programma waarna je de rest van de dag mag oefenen. Na het avondeten bespreek je met jouw instructeur de voortgang aan de hand van foto's en video. Surf's Up!

Let op: Het kan zijn dat de surflessen verplaatst worden naar een andere dag. Dit hangt even af van het schema op dat moment en hoe het weer is.

meer informatie


Het vrijwilligerswerk - Adventure Club en sociale projecten

vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventure surfschool.jpg

Het doel van de Adventure Club is om de kansarme kinderen (12 - 14 jaar) uit de sloppenwijken van Kaapstad (o.a. Dunoon en Site 5) zicht te geven op een beter leven. Of ze een ieder geval kennis te laten maken met sport, en alle positieve facetten dat dat met zich meebrengt. Ze houden de kinderen letterlijk van de straat af en leren ze belangrijke (levens-)lessen door het aanbieden van sport, avontuur, teamwork en onderwijs. Het programma wordt als een wekelijks 'buitenschools' project  aangeboden aan kinderen die op kansarme scholen zitten. De focus ligt op surfen, mountain hikes, zwemmen, skaten, voetbal, teambuilding, computerlessen, workshops, uitjes organiseren, het schoonhouden van het strand, enz.

vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventure.jpg

Als vrijwilliger leer je de kinderen naast zwemmen en/of surfen,  ook andere sportieve activiteiten. De Club vindt plaats in de middag (na schooltijd). Een bijkomend voordeel is dat ze de tijd die ze aan al deze activiteiten besteden niet op straat kunnen doorbrengen en dus niet in contact kunnen komen met criminaliteit en rottigheid. Een typisch gevalletje van twee vliegen in één klap! Mede afhankelijk van het weer, wordt de Adventure Club 3 tot 5 keer per week gehouden. De activiteiten voor de Adventure Club hangen af van het weer. Als het bijvoorbeeld te koud is, of de golven zijn te wild, dan word er bijvoorbeeld geen surfles gegeven.

Naast het werk op de Club ga je, in de ochtenduren, ook aan de slag bij andere projecten. Denk aan het geven van computerles, helpen als assistent op een schooltje of pre-school en het begeleiden van kinderen met hun huiswerk. Alles om te zorgen voor een betere toekomst. Zo heb je dus een heel afwisselend schema.

zwemles zuid-afrikaJe werkt vaak 3 tot 5 dagen in de week. De dag begint rond een uurtje of 8, soms 9.00 uur. Soms werk je 8 uur per dag, soms maar 4 of 5 uur. De ochtenden worden gevuld met helpen op school, surflessen óf relaxen op het strand als je vrij bent.  's Middags ben je bij de kinderen en help je ze bij allerlei leuke activiteiten. Elke dag is weer anders qua middagactiviteiten. De ene middag geef je bijvoorbeeld surfles, de andere middag skateles en  weer een andere middag help je bij het geven van zwemles of creatieve knutselactiviteiten. Er is genoeg te doen! De focus ligt dus zeker niet alleen bij het surfen. Het is een combinatie van veel verschillende activiteiten.


Globaal ziet een werkweek er zo uit (indicatie o.a. afhankelijk van het vakantieperiodes/weer).   

    maandag   dinsdag   woensdag    donderdag    vrijdag
                     
Ochtend     computerles of (pre-)school   computerles of (pre-)school   computerles of (pre-)school   computerles of (pre-)school   bezoek aan township
                     
                     
Middag   bespreking, planning en training   skateles voor kinderen   surfles voor kinderen   zwemles voor kinderen   surfles voor kinderen en vrijwilligers

 

LET OP: Wil je het liefst deelnemen aan onder andere de surf, skate en zwem activiteiten en helpen met het lesgeven op schooltjes in de ochtend, dan kun je het beste het Surf & Adventure programma boeken buiten de vakantieperiode om.

Tijdens schoolvakanties zijn de werkzaamheden anders dan tijdens de reguliere schoolperiode. In deze periode kun je als vrijwilliger deelnemen aan het vakantieprogramma, ook wel de Holiday Club genoemd. De Holiday Club is voor kinderen van 8 tot 16 jaar. Je helpt bijvoorbeeld mee met het organiseren en begeleiden van activiteiten zoals: Beach days, Games days, Craft days en Baking days. Ook organiseer je als vrijwilliger leuke (leerzame) excursies voor de kinderen, zoals: picnics, hikes, dagje naar het zeeaquarium, de elektriciteitscentrale, enz. De werktijden zijn doorgaans dan van 09.00 tot 14.00 uur. Uiteraard hangt dat ook af van de activiteit en hoeveel kinderen er die dag aanwezig zijn. 

Projecten gesloten: BELANGRIJK: Tijdens Kerst en Oud Nieuw (25 dec - 1 jan) zijn de projecten helemaal gesloten! Vrijwilligers hebben dan vrij, maar mogen in deze periode als ze willen wel gebruik maken van de accommodatie en maaltijden.

Voor en na de vakanties zullen de ochtendlessen op school ook nog invloed hebben op de vakantieperiodes. De kinderen zullen voor de vakantie bezig zijn met het maken van examens en na de vakantie duurt het vaak nog even voordat de kinderen weer helemaal in hun 'normale' schoolritme zitten. Houd hier als vrijwilliger ook nog even rekening mee en wees hierin flexibel. Wist je dat:

 • vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventureDe meeste kinderen spreken wel Engels maar hun moedertaal is vaak Afrikaans (wat op Nederlands lijkt) of Xhosa (een inheemse Zuid-Afrikaanse taal met prachtige onherkenbare klanken en niet te begrijpen voor diegene die het niet spreken).
 • De meeste kinderen die aan het project deelnemen wonen in de Townships van Kaapstad.
 • De kinderen hebben thuis geen stromend water en hun huizen zijn gebouwd van sloophout en zinken platen.
 • Bij 40% van de kinderen is de vader niet meer in zicht en is het leven thuis zwaar. In hun buurt leven veel alcohol- en drugsverslaafden. De kinderen  worden vaak geronseld door straatbendes.
 • vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventure aniek bonouvrieDe kinderen zijn tussen de 12 en 14 jaar.
 • De kinderen worden in groepen ingedeeld van 5-20 kinderen per groep.
 • Aan de surfessen/zwemlessen/andere activiteiten doen zo'n 20 kinderen mee, opgedeeld in groepjes van 5.
 • De school start om 8 uur 's ochtends  en duurt tot een uurtje of twee (soms half twee, soms half drie)
 • Op school zitten er zo'n 30 tot 40 kinderen. En 1 leraar.
 • De meeste kinderen kunnen geen schoolgeld betalen en kunnen door een soort van bijdrage uit het schoolfonds toch naar school. Hierdoor is er weinig geld over om goede leerkrachten of sportinstructeurs aan te nemen. Hulp is daarom heel erg welkom!
 • Sommige kinderen kunnen al surfen, die hoef je geen les te geven maar wel in de gaten houden.
 • Sommige kinderen zijn bang voor de zee.
 • Sommige meiden vinden surfen een 'jongenssport'. Deze meiden hebben een beetje extra aanmoeding nodig!
 • Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika winter. Het is dan vaak te koud om met de kinderen het water in te gaan. Je zult dan meer andere activiteiten doen, denk aan het helpen op een (pré)school, het geven van computerles, het geven van extra aandacht aan kinderen en/of het begeleiden bij het doen van huiswerk.
 • Tijdens (school)vakanties en op feestdagen kan het voorkomen dat je minder vrijwilligerswerk doet. Je zult altijd minimaal 3 dagen per week werken. 


Meer antwoorden op je vragen vind je op deze LIJST MET MEEST GESTELDE VRAGEN.

 

meer informatie


Accommodatie en maaltijden

vrijwilligerswerk kaapstad surf and adventure hostel.Bij het Surf & Adventure project verblijf je in een vrijwilligershuis. Deze deel je met andere internationale vrijwilligers en ook de slaapkamers deel je met andere vrijwilligers. In het backpackersverblijf is een slaapzaal (3-10 bedden), in het vrijwilligershuis zijn slaapkamers met 2-4 bedden. Er zijn warme douches en er is ook electriciteit aanwezig. Verder is er wel bedlinnen aanwezig maar geen handdoeken. Ondanks dat er 2x per week een schoonmaakmevrouw komt (die ook de bedden verschoond), dienen de vrijwilligers zelf ook het huis schoon en opgeruimd te houden. De accommodatie is op loopafstand van winkels, restaurants en strand. De bushalte is vlakbij.

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Na aankomst wordt er een welkomst-bbq voor je geregeld, omdat ze erg blij zijn dat je er bent. En omdat bbq-en (de braai) een nationale hobby is. Het ontbijt is op self-service-basis en bestaat meestal uit yoghurt, vers fruit en toast met wat beleg. De lunch bestaat uit sandwiches met beleg en vers fruit. 's Avonds wordt er lekker voor je gekookt, op zijn Zuid-Afrikaans natuurlijk en dat is smullen! Denk aan stoofpotjes, verschillende soorten groente, salades, vlees en andere heerlijkheden. Geen 5-sterren uiteraard, maar wel erg lekker! Thee en koffie is de hele dag beschikbaar!

Ben je vegetarisch of heb je een ander dieet? Geef het voor vertrek ons door!

 

Achtergrond van onze partnerorganisatie in Kaapstad

vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstadZij zijn in 2006 begonnen met dit project omdat er een grote behoefte was (is) aan goed onderwijs in de allerarmste wijken van Kaapstad. Vele scholen zijn niet in staat om goed onderwijs te geven aan de kinderen door gebrek aan geld, materiaal, een goed onderkomen en gekwalificeerd presoneel met de juiste vaardigheden. Met behulp van vrijwilligers is destijds de organisatie opgericht en zijn alle behoeften in kaart gebracht. Inmiddels is de organisatie zo gegroeid dat ze in maar liefst 5 landen in Afrika hulp bieden aan kinderen uit arme gezinnen.

Hun visie is om de kinderen uit de Townships van Kaapstad te helpen met het geven van goed onderwijs, ze te helpen bij hun ontwikkeling, ze de mogelijkheid te geven om te sporten en ze daardoor vaardigheden te leren die hen verder brengt in hun leven. Dat ze niet blijven hangen in de vicieuze cirkel armoede en criminaliteit. Ze wil een brug slaan tussen arm en rijk door de kinderen de juiste kennis, materialen  en informatie te geven die ze nodig hebben om een degelijke basis te leggen die ze ongetwijfeld verder zal brengen. Dit kan niet zonder vrijwilligers!

Zowel internationale als lokale vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij de projecten. Zonder deze vrijwilligers kunnen ze niet bestaan. Ze zijn een non-profit organisatie en de enige bron van inkomsten die ze hebben is via sponsors én via vrijwilligers. Alle inkomsten worden gebruik voor het programma, maaltijden, benodigde materialen etc. Daarnaast is de fysieke hulp van vrijwilligers ook van grote waarde. Zonder de hulp in de klassen, bij de zwemlessen, bij de Adventure Club, met het opknappen van schooltjes zouden ze het niet redden. Hieronder een kleine opsomming van wat ze - met hulp van vrijwilligers - allemaal hebben bereikt:

 • vrijwilligerswerk kaapstad zuid-afrika nele van de veldeEr zijn 3 kleuterscholen gebouwd waar 60 kinderen per jaar kunnen komen
 • Ze hebben verschillende groentetuinen aangelegd
 • Ze hebben een computerschool opgericht met computers die gedoneerd zijn door vrijwilligers
 • 300 kinderen hebben leren zwemmen en 80 leren surfen
 • 8 van die kinderen hebben een top 3 positie gehaald bij provinciale surfwedstrijden
 • 1200 kinderen uit de townships hebben computerles gehad
 • Er wordt gewerkt aan een de bouw van een stenen school voor gehandicapte kinderen
 • Volwassenen hebben trainingen, bijspijkercursussen en odnernemingscursussen gevolgd

 

 

 


Optioneel: 6 dagen Cape to Addo Garden Route tour (€550)

pinguins kaapstadNa het vrijwilligerswerk kun je de omgeving van Kaapstad verkennen. En wat voor een omgeving! Dit gebied staat bekend als de Garden Route. Het is een prachtig en afwisseld gedeelte van Zuid-Afrika die je zeker gezien moet hebben. En dat komt goed uit, want in deze week zie je alle highlights. Je bezoekt o.a. de Kaap, Hermanus, Oudtshoorn, Tsitsikamma National Parken Addo Elephant National Park. Deze tour kun je gewoon bijboeken via Activity International!

Kijk hier voor het schema en uitgebreide informatie van de rondreis.

 


Leuke tips van een Kaapstad kenner!

zuid-afrika annick liefting 2015 kaap de goede hoopNa haar eindexamen vertrok Annick naar Ghana via Activity International. Dat Afrika haar hart heeft gestolen werd al snel duidelijk. In de zomer van 2014 ging ze terug naar Ghana. Het kan goed zijn dat je haar al eens hebt ontmoet. Als vast lid van ons ambassadeursteam vertelt Annick maar wat graag over haar reiservaring op onze informatiedagen en beurzen. Inmiddels is ze weer in Afrika. Dit keer voor stage. Begin van dit schooljaar is Annick naar Zuid-Afrika vertrokken om in Kaapstad stage te lopen. Ze is van deze prachtige stad gaan houden, lees hier waarom. Op ons verzoek heeft Annick haar favorieten voor je verzameld. Absolute must-see's or must-do's! 

 

 

 

 Vrijwilligerswerk Kaapstad Surf and Adventure  | Prijzen en voorwaarden | Startdata  

 

 


 
Even wat extra informatie:

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord