Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika
 > Big Cat Elephant Rhino Research en ConservationBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Wildlifeproject: Big Cat, Elephant, Rhino Research & Conservation Project

 

De locatie van dit project is top: 'the Greater Kruger area' in Zuid-Afrika. Dit prachtige, veelzijdige gebied in nog groter dan het Kruger National Park want het beslaat ook nog eens de natuurgebieden die rondom het National Park heen liggen. Deze omliggende natuurgebieden zijn niet van de overheid maar privé eigendom, vandaar dat ze niet tot het Kruger National Park behoren. Niet dat het de dieren wat uitmaakt die er leven - het gras smaakt overal hetzelfde - en er zijn vaak geen hekken die ze tegen kunnen houden. In dit gebied leven naast de Big 5 (leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns) ook ander bijzondere diersoorten zoals giraffen, impala's, zebra's, reptielen, wrattenzwijntjes, hyena's en wel meer dan 400 vogelsoorten. Een adembenemend mooi gebied waar aanwezige dieren nog redelijk ongestoord kunnen leven. Nog wel...  

big cat elephant rhino research and conservation project
 

 

Research and Conservation under the African sun

Je kunt in dit fantastisch mooie gebied meehelpen met het doen van onderzoek naar de verschillende diersoorten die hier voorkomen. Het doel van het onderzoek is (simpel gezegd) om te kijken hoe de aanwezige dieren leven en of ze met z'n allen kunnen overleven in dit gebied zonder dat de oorspronkelijk natuur verloren gaat en zonder dat zij zelf als diersoort ten ondergaan. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt voor lange termijn plannen, gemaakt door verschillende foundations zoals The African Lion and Environmental Research Trust and Save the Elephants

Het project bestaat eigenlijk uit twee projecten: het African Wildlife Big 5 Conservation Project en het Large Predators Research and Conservation Project. Bij boeking zul je één van deze projecten moeten kiezen. We leggen hieronder uit wat de beide projecten inhouden.

meer informatie

 

wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)


African Wildlife Big 5 Conservation Project

Zoveel mogelijk verschillende dieren zien? Dan kies je voor deze optie! Je zult dan van alles een beetje doen. De focus van dit project ligt op het monitoren van de Big 5. Dus bijvoorbeeld gegevens verzamelen over olifanten en neushoorns, kijken wat een roedel leeuwen allemaal uitspookt op een dag (en nacht), luipaarden tellen en kijken welk effect buffels op de omgeving hebben. Daarnaast help je ook met praktische zaken als het opsporen en verwijderen van strikken of helpen in het park. Dat laatste is echt fysiek werk > planten van bomen, verwijderen van uitheemse plantensoorten etc). Je zult bij dit project minder 'de diepte' in gaan dan bij het andere project maar who cares....je zit in een fantastisch stuk van Zuid-Afrika!

 

Large Predators Research and Conservation Project

Dit project focust zich meer op de 'katachtigen' in dit gebied. Denk aan leeuwen, luipaarden, cheeta's (eigenlijk heten ze jachtluipaarden in het Nederlands). Zij behoren ondertussen tot de bedreigde diersoorten en als we niet ingrijpen komen ze over een aantal jaar helemaal niet meer voor op het Afrikaanse continent.

Ook bij dit onderzoek help je als vrijwilliger mee met het verzamelen van gegevens. Bij leeuwen kijk je bijvoorbeeld naar hoe ze jagen, hoe hun 'sociale leven' eruit ziet, wat hun territorium is. Je kijkt ook naar hoe fit ze zijn door puur naar lichamelijke aspecten te kijken. Al deze gegevens zijn belangrijk omdat de onderzoekers hopen hiermee een patroon te kunnen ontdekken en meer inzicht te krijgen in waarom dieren bepaalde dingen doen en/of laten. Hiermee kunnen we ze helpen te overleven.

De luipaarden zijn een stuk lastiger te observeren. Ze leven solitair en bewegen zich over grote gebieden. Om toch data te verzamelen worden er camera's geplaatst die foto's maken als dieren voorbij komen. Op die manier hopen de onderzoekers met de hulp van vrijwilligers meer data te verkrijgen over deze dieren.

Naast het focussen op de dieren zelf, help je ook mee met het behoud van de natuur in het park: uitheemse planten verwijderen, planten van nieuwe inheemse struiken, voorkomen van erosie maar ook het opsporen en verwijderen van strikken die door stropers zijn uitgezet.   

meer informatie

 

big cat elephant rhino research and conservation project

Een dag uit het leven van een vrijwilliger

Hoewel elke dag weer anders zal zijn en de werkzaamheden erg van het weer en van het seizoen afhangen, kunnen we toch een schatting geven van de verdeling van de vrijwilligerstaken van dit project per week:

  • Big 5 monitoring and game drives in het reservaat: 40% tot 50%
  • Conservation work (onderhoud, werken in de natuur etc.) : 30% tot 40%
  • Gegevens invoeren en andere 'bureauwerkzaamheden': 10% tot 20%
05:30 uur Opstaan, aankleden en klaarmaken voor de ochtendwerkzaamheden
06:00 uur     Klaar om de eerste gamedrive te maken om gegevens te verzamelen óf meehelpen met conservation work
09:30 uur Ontbijt gevolgd door werken aan onderzoek (gegevens invoeren e.d.)
12:30 uur      Lunchtijd. Lunchen doe je óf in the lodge óf je hebt een lunchpakket mee als je op gamedrive bent.
13.00 uur Middagactiviteiten beginnen: ames drives of conservation education
16.30 uur Terug naar de lodge en met andere vrijwilligers dag evalueren en gegevens verwerken.
16.30 uur                 Avondeten en daarna relaxen. Soms wordt er nog een presentatie door een gids gegeven.

Let op: dit is maar een voorbeeld. Tijden en werkzaamheden hangen erg van het weer en het seizoen!

big cat elephant rhino research and conservation project 

 

Verblijf in een mooie lodge

Tsja, je zou dit programma alleen al voor de accommodatie boeken. Je verblijft namelijk in een prachtige lodge aan de rand van het nationale park. Er is een gemeenschappelijk gebouw waar de vrijwilligers eten en kunnen relaxen. Na een dag 'hard werken' is het heerlijk om terug te komen bij het vrijwilligersverblijf waar de tafel voor je is gedekt en het eten staat te pruttelen. Want er is ook een kok aanwezig die de maaltijden verzorgd. 's Avonds kun je bij het kampvuur nog wat nakletsen onder de Afrikaanse sterrenhemel. Of je neemt een duik in het zwembad. Je deelt je slaapverblijf met andere vrijwilligers. Eventueel is er op aanvraag een privé accommodatie beschikbaar. Hier betaal je wel wat extra voor (rond de € 20 per nacht).

big cat elephant rhino research and conservation project  

Wat vinden wij van dit project

Wow wat een prachtige natuur! Onderzoek doen naar de Big 5, wie wil dat nou niet. En het doen van onderzoek is nodig. Ondanks dat Kruger NP misschien wel het bekendste park van Zuid-Afrika is, is er juist in de laatste 20 jaar in de reservaten rond het nationale park heel weinig aan onderzoek gedaan. En nu steeds meer hekken verdwijnen tussen het nationale park en de aangrenzende game reserves, is dit hard nodig.

Toen we in het najaar dit project hebben bezocht waren ook we ook bijzonder onder de indruk van het team en de begeleiders. Zij doen er alles aan om jullie een geweldige tijd te bezorgen en hebben tevens veel kennis in huis. Nee, het is geen 5* resort maar je bent in goede handen en verblijft op een comfortabele plek. En daarbij lukt het African Impact om deelnemers van over de hele wereld met verschillende vaardigheden, kennis en leeftijd naar dit project te krijgen. Dat zorgt voor een heelijke sfeer en veel interessante gesprekken. Al met al heel veel ingrediënten voor een top ervaring.
 

facebook  

De begeleiders houden een Facebook pagina bij over dit programma. Leuk om eens een kijkje te nemen!

 wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)

Filmpje

Alvast in de stemming komen? Dat kan met onderstaand filmpje, ga lekker zitten én geniet! Ook leuk om de nieuwsbrief van het project eens te bekijken. In deze uitgave een verslag van één van onze ex-deelnemers die is blijven hangen als coordinator.

 

African Impact

In veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichtingen The Happy Africa Foundadtion en ALERT zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

 

Foto's van het beide projecten 

 big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project
 big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project
 big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project  big cat elephant rhino research and conservation project
big cat elephant rhino research and conservation project big cat elephant rhino research and conservation project big cat elephant rhino research and conservation project
     

 

 

 
Waarom de Big Five de Big Five heet

Het is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de 'Big Five'. En waarom eigenlijk? De term 'Big Five' heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt. Lees hier verder..
 

 

 

 Big Cat, Elephant, Rhino Reasearch Project | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen 

 

 


Klik hier voor een overzicht van meer wildlife- en natuurprojecten wereldwijd

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord