Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Zimbabwe
 > Vrijwilligerswerk ZimbabweBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk Zimbabwe


Thuisbasis van het vrijwilligerswerk is de stad Victoria Falls, een behoorlijk toeristische trekpleister omdat de beroemde Victoria Falls om de hoek liggen. Een 'must' voor elke reiziger die toch in de buurt is. In deze bruisende omgeving help je als vrijwilliger mee op verschillende projecten binnen de lokale community, zoals bijvoorbeeld in het Old People's Home, bij Kids Club en op de Chinotimba Preschool. En in het weekend de "Vic Falls" en de Afrikaanse bush. Hoe tof is dat?

 

Introductie na aankomst

zimbabwe_victoriafallsNa aankomst in Victoria Falls krijg je een korte introductie en heb je even de tijd om het jezelf gemakkelijk te maken. Meestal krijg je eind van de middag al samen met alle andere nieuwe vrijwilligers een introductie over het project. Hierbij wordt basisinformatie over wonen en werken in Afrika, de cultuurverschillen, de geschiedenis van de projecten en alles wat je weten wilt over de omgeving en de veiligheid. Ook wordt verteld waar je heen kunt voor je boodschappen, wie wie is en waar je voor welke vragen terecht kan etc. Erg prettig!

De volgende ochtend (dinsdag) vertrek je vroeg in de ochtend om mee te gaan naar het leeuwen project. Hier krijg je van de business manager of coördinator nogmaals een ochtend aan introducties. Deze betreffen ook hoe de stichting en organisatie tot stand is gekomen, hoe het leeuwen project werkt en welke doelen de organisaties ALERT en African Impact nastreven. Het is veel informatie in een keer maar helpt je wel begrijpen waar je nu precies aan bijdraagt. Diezelfde middag krijg je als community volunteer je laatste deel van de introductie tijdens de lunchpauze. Hierin worden nog eens alle projecten en hun achtergronden toegelicht evenals de voorschriften/regels voor werken met de community en kwetsbare kinderen. En dan, tadaaa, is het eindelijk zo ver en ga je dinsdagmiddag voor het eerst naar je project!

 

Vrijwilligerswerk: een diversiteit aan projecten in de lokale communties

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 6De focus van het vrijwilligerswerk in Zimbabwe ligt op het organiseren van activiteiten voor Kids Club. De Kids Club is opgezet om de kinderopvang in Victoria Falls te ondersteunen. Je zult er meerdere keren per week te vinden zijn, en wat zullen de kinderen het fijn vinden dat je er bent! De focus bij Kids Club ligt op het plannen en uitvoeren van leerzame activeiten voor de kinderen. Natuurlijk wordt er daarnaast ook gewoon gespeeld. Er zijn fulltime verzorgers, mama’s, in het opvangtehuis aanwezig die de dagelijkse zorg van de kinderen op zich hebben genomen. De taken die normaal ouders op zich nemen, zoals het voeden, wassen en naar bed brengen van de kinderen behoort dan ook niet tot de taken van een vrijwilliger. Als Kids Club volunteer ben je er voor de gezelligheid, de extra aandacht, educatieve middagen en geef je de moeders de ruimte om hun dagelijkse taken in rust af te kunnen maken of even een break te kunnen nemen.

vrijwilligerswerk zimbabwe anne kampman 2014Hoewel je veel tijd zult doorbrengen bij Kids Club, staan er ook een tal van andere projecten gepland iedere week. Door de afwisseling in je wekelijkse schema krijg je een goed overall beeld van de lokale leefwijze en cultuur. Centraal in alle community projecten staat sustainable (community) upliftment en development. Eens in de zoveel tijd veranderd hierdoor dan ook het programma, wanneer een project op eigen benen verder kan wordt dit meer dan gestimuleerd.

Op een gemiddelde dag ontbijt je om zeven uur en vertrek je om acht uur naar je eerste project. Lunchpauze is met alle vrijwilligers tegelijk en vind meestal plaats tussen 12:00 en 14:30 uur. Hierna vertrek je voor je tweede project van de dag weer terug de community in en stap je rond een uur of 17:00 weer de auto in terug naar huis. Houdt er wel rekening mee dat er soms ook op andere uren hulp kan worden gevraagd omdat de werkzaamheden daar om vragen. Probeer hier flexibel mee om te gaan. Ook zaterdag is een vrijwilligersdag in Victoria Falls, weliswaar een halve! Vroeg uit de veren voor een prachtige wandeling met de leeuwen in de bush, om na een heerlijk ontbijtje je week af te sluiten met een ochtend project in de community, veelal Kids Club.


Kids Club (Rose of Charity Orphanage)
vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 3Rose of Charity Orphanage, waar African Impact mee samenwerkt, is in 2007 opgericht door een lokale vrouw, Sima, die zich wilde inzetten voor de weeskinderen uit haar regio. Deze kinderen waren min of meer aan hun lot overgelaten, vooral tijdens de roerige tijden die Zimbabwe heeft gekend. Het weeshuis heeft als doel om de kinderen te beschermen, voor ze te zorgen en ze op te laten groeien als volwaardige mensen. Alle kinderen zijn welkom, ongeacht achtergrond, sociale status of afkomst. De meeste kinderen die in het weeshuis verblijven hebben al een behoorlijk heavy leven achter de rug. Sommige hebben geen ouders meer, voor anderen is het helaas niet mogelijk om bij hen ouders of familie te verblijven, sommige zijn (seksueel) misbruikt of mishandeld. Ook kinderen die nu al besmet zijn met het HIV/Aids virus zijn welkom en krijgen de juiste medicatie en - heel belangrijk - onderwijs. De leeftijd van de aanwezige kinderen varieert van 0 tot 18 jaar.

 
Old People’s Home

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 9Iedere week zal je ook te vinden zijn in de lokale opvang voor ouderen in Victoria Falls. Momenteel leven hier zo’n 12 permanente bewoners samen met twee ongelooflijke lieve dames die de dagelijkse zorg voor de ouderen op zich hebben genomen. Zoals je dan ook wel begrijpt, hulp is altijd welkom. Afwisselend zal je helpen met het watergeven van de groente/fruit- en moestuinen, ondersteunen bij het klaarmaken van eten, schoonmaken van de woningen en leefomgeving maar ook zo nu en dan wonen vrijwilligers de kerkdienst bij, kletsen ze met de ouderen over hen verleden, doen ze spelletjes met elkaar of organiseren jullie een feestje.

Chinotimba Pre-school
vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 7De samenwerking tussen de Chinotimba Pre-school en African Impact loopt nu bijna twee jaar en is dan ook een nieuwe favoriet van veel vrijwilligers. De pre-school, te midden van de lokale community is, hoewel je dat op het eerste gezicht misschien niet zou zeggen, een van de betere scholen in de buurt. De leraressen op de school zijn zeer gemotiveerd en staan iedere dag met veel enthousiasme voor de klas. Ze vinden het dan ook geweldig om samen te werken met de vrijwilligers, nieuwe inspiratie op te doen en leuke ideeën uit te wisselen.

Op de school zitten gemiddeld zo’n 25 kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Dit is het voorstadium van de basisschool. Ze worden hier dan ook goed voorbereid door bijvoorbeeld het leren van het alfabet, tellen tot tien, kleuren, figuren, basis motorische vaardigheden en vooral ook leren delen en samen spelen. Als vrijwilliger is het ontzettend leuk om te zien hoe snel deze kinderen iets op pakken. Je hebt als vrijwilliger de vrijheid om zelf lesplannen voor te stellen aan de leraressen, aan nieuwe activiteiten mee te werken en je creativiteit te gebruiken voor steeds weer nieuwe manieren van lesgeven.

Met enige regelmaat worden er ook uitstapjes gedaan met de kinderen van de pre-school. Zo zijn ze al eens mee geweest naar het Lion Project, naar het Old People’s Home en naar de brandweerkazerne. Wie heb jij wel een goed idee voor het volgende uitstapje!

 


Reading Club
Een van de nieuwste projecten op de agenda is Reading Club. Afgeleid van een al bestaand project in St Lucia, Zuid Afrika wordt er nu ook in Victoria Falls extra aandacht besteed aan lezen. Iedere week bezoek je als vrijwilligers een lokale basisschool. Het doel van het project is leerlingen die moeite hebben met lezen en/of Engels ondersteuning en persoonlijke begeleiding te bieden. Er worden samen boeken gelezen, comprehension games gedaan, gedichten voorgelezen, noem het maar op. Alles om de kinderen een extra steuntje in de rug te geven en lezen nog leuker te maken!
  

Dako Garden
zimbabwe_vrijwilligerswerk_groentetuinHoewel Dako Garden niet de enige moestuin is die je zult bezoeken is het wel een van de meest hulpbehoevende. De tuin ligt ver buiten het centrum van Victoria Falls en het voelt dan ook even echt als een andere wereld. Vlak naast een waterput ligt de tuin waar zo'n 23 vrouwen lid van zijn. De Dako Garden is oorspronkelijk opgezet voor vrouwen die in hun eigen familiekring veel te maken hebben met HIV/AIDS. Samen met hen onderhoud je de tuin, help je met het planten van nieuwe groentes, help je met oogsten, geef je de planten water etc. Eens in de zoveel tijd komen alle leden en de vrijwilligers bij elkaar, bijvoorbeeld voor een workshop over tuinieren, een les over positive living of andere relevante onderwerpen. Als vrijwilliger ben je dan ook van harte welkom om met nieuwe ideeën te komen voor interessante en relevante workshops.

"Hoewel je inderdaad het meeste van alle projecten het weeshuis bezoekt vond ik persoonlijk het allerleukste aan het project in Vic Falls dat het zo afwisselend is. Geen dag is hetzelfde. Norman (project begeleider) en alle andere staff die betrokken zijn bij de dagelijkse activiteiten krijgen hierdoor de mogelijkheid je zoveel mogelijk van de omgeving te laten zien. Je komt niet enkel in het toeristische centrum en op het leeuwenproject, maar werkt ook in diverse wijken rondom Victoria Falls en op andere moment temidden van de  rural areas (Frederiek Veenbos)"

 

Zaterdag: naar het leeuwenproject
zimbabwe_lionproject_vrijwilligersOp zaterdag ga je even iets heel anders doen en kun je meehelpen op het leeuwenproject dat vlak in de buurt is. Het project is onderdeel van het ALERT Lion Rehabilitation Programma, een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur en voor het welzijn van de leeuwen in dat gebied. Tijdens de zaterdagen zul je met leeuwen en cubs (babyleeuwtjes) werken maar ook onderzoek gaan doen naar het gedrag van leeuwen. Doel van het project is om - op een verantwoorde manier - zo veel mogelijk leeuwen terug te zetten in de natuur.

zimbabwe_lionproject_cub_in_boomVoor deze activiteit vertrek vroeg in de ochtend voor een lionwalk, vervolgens heb je de keus om na het ontbijt in de bush te blijven tot 12:00 of om direct naar Kids Club te gaan. Het idee is dat op een aantal momenten in de week (wanneer mogelijk) alle vrijwilligers - van community  en lions - samen tijd doorbrengen bij de leeuwen. Zaterdagmiddag (vanaf 10:00 of 13:00) zijn de rollen omgedraaid, alle vrijwilligers zijn dan gezamenlijk voor veel gezelligheid, zingen en dansen bij Kids Club. Heel gezellig!
Naast het community en lion project biedt African Impact in Victoria Falls ook een research en fotografie project aan. Afhankelijk van de drukte en het wekelijkse schema kun je bij eventuele interesse een ochtend of middag programma van een ander project bekijken.

 
Goed gedaan vrijwilligers!

Mede dankzij de hulp van vrijwilligers heeft de kinderopvang nu een speeltuintje en een watertank. En de Monde Primary school heeft nieuw stoelen en tafels gekregen en de klaslokalen hebben allemaal een fris likje verf gehad. Ook is er afgelopen jaar een volledig nieuw klaslokaal gebouwd met behulp van vrijwilligers voor de kleine pre-schoolers in Monde. Ook zijn er ook toiletten aangelegd in de Dako Garden en heeft het lokale bejaardentehuis diverse broodnodige verbouwingen gehad. Daarnaast hebben een aantal van de bejaarde bewoners nieuwe opstapjes naar hun huizen gekregen. Door hun beperkingen werd het steeds lastiger trapjes op en af te komen. Vrijwilligershebben nu schuin aflopende stoepjes voor hun huizen gebouwd waardoor ze nu makkelijker zelf in en uit hun huis kunnen wandelen of rollen. Fantastisch toch! Kun je zien wat voor impact vrijwilligers kunnen hebben....

Ex-deelnemer Laura Blokker maakte een filmpje van haar ervaringen in Zimbabwe. Zie hieronder:Accommodatie, maaltijden en begeleiding

zimbabwe_lionproject_begeleiding_africanimpactDe vrijwilligers verblijven in een vrijwilligershuis ongeveer 1 kilometer van het stadscentrum en de watervallen. Je verblijft samen met andere vrijwilligers in een gedeelde kamer. Er is een gemeenschappelijke ruimte, wifi, een grote tuin (waar je gebruik kunt maken van de "braai") en het zwembad. Eten doe je gezamenlijk in het huis of relaxed in de tuin!

Als je met z'n tweeën reist en ook graag met z'n tweeën een kamer wilt delen (zonder andere vrijwilligers erbij) dan kan dat. Je betaalt dan wel een toeslag.   

Tijdens je verblijf krijg je begeleiding van de ervaren coördinatoren van onze partnerorganisatie. Zij regelen het transport naar de projecten en helpen ook met het regelen van leuke activiteiten tijdens de weekenden.

 

Download projectinformatie Zimbabwe

pdf_logo

Projectinformatie Zimbabwe

 

 

African Impact

In veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichtingen The Happy Africa Foundadtion en ALERT zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

 

Vrijwilligerswerk Zimbabwe | Prijzen en voorwaarden  | Startdata | Reisverhalen

 

 

 

 

 

 

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord