Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Tanzania
 > Dolphin Research and Marine ConservationBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Dolphin Research and Marine Conservation - Tanzania

Vlak voor de kust van Tanzania ligt het voormalige slaveneiland Zanzibar. Het eiland heeft een behoorlijk roerige geschiedenis met verschillende overheersers en daardoor heeft het vandaag-de-dag een unieke mengeling van Afrikaanse, Oosterse en Arabische culturen. Maar die invloeden en herinneringen uit het verleden vergeet je zodra je op de goddelijk witte stranden staat met water zo blauw als...ja als wat eigenlijk? Azuur blauw, hemelsblauw, paradijselijk blauw, turqoise blauw..geef het maar een naam!

In het warme water van de  Indische Oceaan is uiteraard een fantastisch onderwater leven te ontdekken met de meest uiteenlopende vissen en zoogdieren. Zeer belangrijke inwoners zijn de dolfijnen die regelmatig hun kunstjes in het water komen vertonen en nieuwsgierig naar de boten met toeristen komen kijken. Tegenwoordig zijn er jammer genoeg soms meer boten met toeristen dan dolfijnen. En dat is nou net niet de bedoeling. Als vrijwilliger help je mee met het onderzoeken naar de relatie tussen de dolfijnen en de steeds groter wordende groep toeristen die de dolfijnen van dichtbij willen zien. Een zeer nuttig vrijwilligersproject in een fantastisch mooie omgeving. Flipper, here I come!

vrijwilligerswerk zanzibar roos lingbeek strandwandeling.jpg
 

Vrijwilligerswerk in Jambiani en Kizimkazi: dolfijnen analyseren en meer...

Als vrijwilliger zul je de meeste tijd doorbrengen in de kleine dorpjes Jambiani en Kizimkazi, gelegen aan de zuidkust van Zanzibar. Een heel mooi en rustig gedeelte van het eiland en ongeveer een uurtje rijden vanaf de hoofdstad Stone Town.  Jambiani is een langgerekt dorp aan de kust van Zanzibar waar de prachtige witte stranden eindeloos lijken te zijn. Kizimkazi is een gemoedelijk visserdorpje in het zuidwesten van Zanzibar in de Menai Bay Conservation Area.

Menai Bay is een belangrijk natuurgebied  en een thuishaven voor verschillende soorten vogels, vissen, dolfijnen en zelfs walvissen (juni-oktober). Met name de zeer vriendelijke en niewsgierige tuimelaars (soort dolfijn) zijn hier inmiddels een behoorlijke toeristenattractie geworden. Dagelijks vertrekken er vele vissersbootjes met toeristen om deze grappige vrienden van dichtbij te bekijken. Sommige toeristen duiken zelfs het water in om met ze te zwemmen en te spelen! Hoewel deze dolfijnen al die aandacht tot op zekere hoogte best leuk vinden, worden ze soms door meer dan 20 boten omringd! En dat is wel heel veel aandacht voor een beetje dolfijn. Ze kunnen daardoor erg gestrest raken, zeker wanneer er kleintjes bij zijn die nog gevoed moeten worden. Het belangrijkste doel van het Dolphin Research and Marine Conservation project is dan ook om onderzoek te doen naar het gedrag van de dolfijnen (in bijzijn van mensen) en de interactie tussen de dolfijn en de mens te onderzoeken.

tanzania zanzibar dolphin research and marine conservation.jpg


 
Mogelijke werkzaamheden van een vrijwilliger:

  • Onderzoeken/gegevens verzamelen van de dolfijnen (gedrag, voeding, dagelijkse gewoontes, reactie op mensen, aantallen, foto's maken etc)
  • Gegevens verzamelen over aantallen toeristen (dagelijks, wekelijks, per seizoen)
  • Interactie dolfijnen en toeristen onderzoeken en gegevens daarover verzamelen
  • Gegevens verzamelen over aanwezige walvissen (juni - oktober)
  • Onderzoek doen naar de conditie van de koraalriffen
  • Onderzoek doen naar de verscheidenheid aan schelpen
  • Engelse les geven aan de lokale gidsen
  • Opzetten, ontwikkelen, onderhouden van een onderzoekscentrum in Kizimkazi met informatie over de dolfijnen, haaien, walvissen en andere soorten vissen. Daarnaast ook info over natuurbehoud en natuurbeheer. Dit informatiecentrum is voor toeristen, schoolkinderen, vissers, eilandbewoners maar ook voor toekomstige vrijwilligers.  Deze infomatie (verkregen uit onderzoek) moet een stukje bewustwording op gang helpen zodat mensen zorgvuldiger, bewuster en verstandiger met flora en fauna omgaan in de toekomst.

Alle verzamelde data en gegevens worden gebruikt door de Academic and Research Institutions in Zanzibar. De verschillende onderzoeken zijn heel erg nodig maar door gebrek aan mankracht kwam het maar steeds niet goed van de grond. Door te gaan samenwerken met African Impact zal het broodnodige onderzoek ondersteund worden door buitenlandse vrijwilligers die zich willen inzetten voor dit goede doel. Door de onderzoeksresultaten te analyseren kan het Instituut bijvoorbeeld advies geven over regelgeving omtrent toeristenbootjes die dolfijnen willen spotten. Er zal een balans moeten komen tussen de wensen van de mens en het welbevinden van de dolfijnen. Een duurzame oplossing waar beide partijen mee kunnen leven, letterlijk en figuurlijk.

dolphine research and marine conservation volunteer_with_humpback_whale.jpg


Community projecten
Naast deze ontzettend nuttige en leerzame werkzaamheden, help je de lokale gemeenschap ook nog eens mee in zogenaamde community projecten. Je helpt mee de stranden schoon te houden, je helpt mee om een school eens goed in de verf te zetten, je geeft voorlichting over het belang van de onderzoeken, je geeft Engelse les aan de lokale gidsen die toeristen rondleiden....genoeg te doen!  

 

vrijwilligerswerk zanzibar communitywerk_strand_roos_lingeek.jpg

 

Hoe ziet een dag van een vrijwilliger er nou uit?

Zo ziet een dag van een vrijwilliger er ongeveer uit. Je werkt van maandag tot en met vrijdag. De weekenden ben je vrij en kun je doen en laten wat je wilt: naar het strand, relaxen in het vrijwilligershuis, uitslapen, tourtje boeken, boodschappen doen....wat je wilt!

 

06.00 uur                Opstaan en klaarmaken voor vertrek naar project basis in Jambiani.   
06.30 - 8.30 uur Niks langzaam wakker worden, meteen aan het werk. 's Ochtends vertrekken de eerste toeristenboten al om dolfijnen te spotten. Als vrijwilliger begin je meteen met het registreren van gegevens over de interactie dolfijn- mens. Wel te gek om 's ochtends in alle vroegte meteen dit prachtige werk te mogen doen!
08.30 uur Ontbijt in Kizimkazi

09.30 - 12.00 uur

Werkzaamheden zijn afhankelijk van het getij en het seizoen. Vaak ga je onderzoek doen naar andere vissoorten, helpt lokale onderzoekers met hun onderzoek, geeft Engelse les aan lokale gidsen, werken in het Informatiecentrum. Alle werkzaamheden zullen op een één of andere manier gelinkt zijn met het Marine Conservation onderzoek.   
12.00 - 14.00 uur Lunchbreak
14.00 - 15.30  Data invoeren in een computersysteem. Analyseren van gegevens.  
15.30 - 17.00 uur Boottrip op zoek naar de dolfijnen om gegevens te verzamelen over hun gedrag, voeding, dagelijkse gewoontes, aantallen, families, type dolfijnen etc.
17.00 uur                                   Terug naar vrijwilligershuis in Jambiani.
18.30 uur Avondeten, relaxen, kletsen met andere vrijwilligers, spelletjes doen etc
   

 

dolphin research and marine conservation research .jpg

Accommodatie en maaltijden

Je woont samen met andere vrijwilligers in een vrijwilligershuis in het dorpje Jambiani. De accommodatie is comfortabel maar verwacht geen luxe. Je slaapt op een 2 -3 persoons kamer  met stapelbedden,  kasten, muskietennetten en ventilatoren. Er komt regelmatig iemand het huis schoonmaken maar van de vrijwilligers wordt uiteraard verwacht dat ze het zelf ook netjes en schoon houden. Je kunt voor ongeveer 5 US dollar een wasje draaien. De accommodatie ligt op loopafstand van het prachtige strand.  Vergeet niet een keertje de zonsopkomst op het strand te aanschouwen. Die schijnt daar adembenemend mooi te zijn!  

LET OP: de douches zijn niet warm! Op de meeste plaatsen in Zanzibar is er überhaubt geen warm water en bovendien is schoon water ook nog eens erg schaars. Beetje zuinig met water zijn dus!

De maaltijden (3 per dag) worden voor je klaargemaakt door de aanwezige koks, maar liefst 3 stuks. Behalve op woensdag, dan gaan de vrijwilligers eten bij een 'local', iemand die in het dorp woont dus. Verwacht geen luxe, want in de meeste gevallen zit je met zijn allen op de grond en eet je met je handen. Maar gezellig dat het is!

Het ontbijt bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en avondeten zal bestaan uit wat de dag te bieden heeft. De maaltijden zijn in ieder geval gezond en voedzaam en zijn een mix van internationaal eten en plaatselijke heerlijkheden met veel vis - en zeer waarschijnlijk anders dan je gewend bent. De koks zullen proberen afwisselende maaltijden te serveren maar moeten het wel doen met wat er op dat moment beschikbaar is op het eiland. Respecteer dat!

tanzania zanzibar accommodatie  dining area (downstairs) 


Ramadan en andere islamitische gewoontes
De helft van de mensen in Tanzania is Moslim, dan andere helft is Christelijk. De Tanzanianen zijn - in onze ogen -behoorlijk conservatief. Het drinken van alcohol wordt niet op prijs gesteld en is in het vrijwilligershuis zelfs verboden. Ook in het weekend.
Verder moeten de vrouwelijke vrijwilligers rekening houden met wat ze aantrekken qua kleding. Korte topjes, minirokjes, doorkijk-hemdjes, t-shirts met korte mouwen of lage halzen, korte broeken of strakke leggings....liever niet! Draag liever lange (wijde) broeken/rokken of korte broeken tot de knie. Daarboven t-shirts of blouses met lange mouw en niet te diepe decolletés. De mannen mogen blouses/t-shirts aan met broeken (kort ook tot de knie). Natuurlijk mag je op het strand je zwembroek of bikini aan. Maar als er meerdere badgasten zijn, houd een beetje rekening met de andere cultuur en de daarbij behorende waarden. Tot zover ons kledingadvies.

Houd rekening met het feit dat er in Tanzania (en Zanzibar dus ook) veel Moslims wonen die meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat betekent voor vrijwilligers niet dat ze daar per se aan mee moeten doen maar het heeft wel invloed op het dagelijkse leven. Zo mag je als vrijwilliger in deze periode overdag niet eten, drinken, roken of kauwen in het openbaar. In het vrijwilligershuis krijg je gewoon je maaltijden maar zodra je het huis verlaat zul je daar dus rekening mee moeten houden.

 

schoolkinderen zanzibar

 


Download informatie over het project op Zanzibar:

pdf_logo

Projectinformatie Dolphine and Research Zanzibar

 

 

African Impact

african impactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichtingen The Happy Africa Foundadtion en ALERT zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

 

 

strand rond vrijwilligershuis zanzibar

Dolphin Reaserch and Marine Conservation | Prijzen en voorwaarden | Startdata 

 

 


Klik hier voor een overzicht van meer wildlife- en natuurprojecten wereldwijd

 

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord