Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Suriname
 > Paramaribo Boek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk Paramaribo, Suriname

undefinedSteeds meer mensen ontdekken Suriname. En niet voor niets. De relaxte Caribische sfeer, de prachtige natuur, de mengelmoes van culturen en Nederlandse invloeden maken Suriname bijzonder en een heel leuk land om een tijdje te verblijven.

Paramaribo is de hoofstad van Suriname en een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes en excursies. De stad staat zelf op de
UNESCO Werelderfgoedlijst en in de stad zijn er nog veel fraaie bouwwerken en typische houten koloniale huizen te vinden. En je hebt er uiteraard het beroemde Fort Zeelandia en het onafhankelijkheidsplein. Maar ook vele musea, gezellige winkelstraten en 's avonds is het gezellig op de terrassen in de buurt van de Suriname-rivier.

In en rond deze superleuke stad kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn diverse projecten waar ze je hulp goed kunnen gebruiken. Welk project je ook kiest, de gastvrije bevolking zal je met open armen ontvangen. Fawaka, welkom in Suriname!


Even wennen na aankomst..

Na aankomst maak je kennis met onze partnerorganisatie en de stad. Op de dag van aankomst word je via een taxiservice opgehaald en naar je accommodatie gebracht. Hier is onze contactpersoon aanwezig om je te helpen bij je check in. Je krijgt meer informatie over de citytoer in Paramaribo (deze is meestal de dag na aankomst), de planning wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen, het gebruiken van een fiets en je ontvangt een simkaart. Nu ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan op je project!

meer informatie

  
Vrijwilligerswerk

vrijwilligerswerk suriname loes brouwer.jpgSuriname heeft te kampen met diverse problemen. Hoewel het groeiende toerisme extra inkomsten brengt, is er genoeg te doen. Met het vrijwilligerswerk lever je een kleine bijdrage aan het welzijn van diverse Surinamers. Na de oriëntatie in Paramaribo ga je aan de slag op je project. Je geeft zelf aan welk project je voorkeur heeft, maar enige flexibiliteit is gewenst. Je hoort in ieder geval voor vertrek waar je aan het werk gaat. De projecten waar je in Suriname vrijwilligerswerk kunt doen zijn heel divers. Zo kun je aan de slag bij verschillende sociale projecten maar ook bij een dierenasiel. In Suriname is genoeg te doen!
  
Sociale projecten
Als je ervoor kiest om op één van de sociale projecten aan de slag te gaan, dan help je bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor kinderen met een lichamelijke beperking, in de ouderenzorg of bij een kindertehuis.  Als je met kinderen wilt werken, kunnen de werkzaamheden bestaan uit activiteiten organiseren, meehelpen met de verzorging, spelen, sporten of huiswerkbegeleiding. Enkele voorbeelden van sociale projecten zijn;

Opkinderen surinamevangtehuis voor kinderen
De stichting die dit project runt is een christelijke organisatie met als doel het opvangen, begeleiden en/of opvoeden van kansarme kinderen in Suriname. Dit doen ze door het creëren van een familie- of huisgemeenschap waarbij saamhorigheid, veiligheid en welzijn voorop staat. Het kind kan zich hierbij ontplooien in een klimaat van geborgenheid. De kinderen komen vaak uit een sociaal zwakker milieu. In het huis verblijven ongeveer 10 kinderen en ze zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Als vrijwilliger kun je o.a. de kinderen begeleiden bij het maken van huiswerk, meehelpen in de keuken en andere huishoudelijke activiteiten.  

Opvang voor kinderen met een lichamelijke beperking
Deze stichting bestaat al bijna 50 jaar en biedt onderdak en verzorging aan kinderen met een lichamelijke beperking. Veel van de kinderen zitten op de mytylschool en zijn tussen de 4 en 17 jaar oud. Het project draagt zorg voor de ontwikkeling van de lichamelijke beweging van het kind. Er worden oefeningen met de kinderen gedaan zodat ze lichamelijk beter kunnen functioneren. Voor dit project zijn we vooral op zoek naar fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Een soms zwaar maar ook prachtig project om je handen uit de mouwen te steken!

kinderopvang surinameEducare peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en naschoolse opvang
Deze leuke en professionele stichting heeft als doel het spelenderwijs stimuleren van de cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van het kind. Het creëren van ontwikkelkansen voor alle kinderen. Ook heeft deze stichting een zwembad waar zwemlessen gegeven worden. Op de peuterspeelzaal zorg je voor kinderen van 2-4 jaar en help je mee met de activiteiten die georganiseerd worden. Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tot en met 12 jaar en ook hier zorg je voor de kinderen en help je mee met educatieve werkzaamheden. Leuk is ook de naschoolse opvang waar je meehelpt met huiswerk en eventueel met muziek, zang, sport en Engelse lessen. De stichting werkt volgens de ECD (Early Childhood Development) standaarden om te verzekeren dat aan jonge kinderen een veilige, stimulerende omgeving wordt geboden waarin elke kind kan spelen en leren naar eigen individuele ontwikkelingsbehoefte en potenties. Leuk om als vrijwilliger hieraan bij te dragen!

Internaat voor meisjes
Dit internaat is voor meisjes afkomstig uit het binnenland van Suriname. Het motto van het internaat is "Talita Koemi"(meisje sta op! in het Herbreeuws). Met dit motto wil het internaat ongeveer 25 tot 30 meisjes tussen 10 en 21 jaar een tweede huis en een warm thuisgevoel in Paramaribo geven. Er wordt veel aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de meisjes. Het accent ligt op onderwijs maar naast huiswerkbegeleiding krijgen ze ook agrarische kennis en media-educatie. Kunst en cultuur zijn ook een belangrijk onderdeel in de opvoeding. Dit poject beheert een groententuin die ongeveer een uurtje buiten Paramaribo ligt. Deze stichting wordt door vrijwillligers draaiende gehouden. Je kunt verschillende werkzaamheden doen; van het meehelpen in de groententuin tot het geven van bijlessen. Als je naar dit project wilt, vragen we je ook een motivatiebrief te schrijven.

kinderopvang surinamePeuterschool en kinderdagverblijf
Deze gezellige peuterschool (leeftijden van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar) zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te doen met de kinderen en de begeleiders van de peuterschool te ondersteunen. De peuterschool werd in 2001 opgericht met als doel kwalitatief onderwijs en opvang in Suriname. Ze onderscheiden zichzelf door kleinschalig onderwijs en professioneel opgeleid personeel, zodat de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Er zijn ongeveer tussen de 10-15 kinderen per groep. De peuterschool is gesloten rondom de kerst en Pasen en in het najaar in september, dan kun je niet meehelpen op de school wel op het kinderdagverblijf. 
Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tussen de 0-8 jaar. Als vrijwilliger help je mee met de zorg van de kinderen en help je mee met de activiteiten. Bij de oudere kindjes kun je eventueel meehelpen bij het maken van hun huiswerk. In overleg kunnen de werkzaamheden tussen deze 2 projecten gecombineerd worden.

vrijwilliger met jongenOuderenzorg
Er zijn meerdere bejaardencentra waar je aan de slag kunt. Hier wonen senioren die niet langer zelfstandig kunnen of willen wonen. De centra bieden vaak 24-uur zorg. Het team bestaat uit verpleegkundigen, ziekenverzorgenden, bejaardenverzorgenden en helpenden. Als vrijwilliger help je in de zorg (hulp bij aankleden, hulp bij eten), bij het begeleiden van activiteiten zoals zang, dans, gym, tuinieren, handvaardigheid.

 

Overige projecten
Naast de sociale projecten zijn er verschillende andere projecten in Paramaribo waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Zo zou je bijvoorbeeld als vrijwilliger kunnen werken in de dierentuin of bij een klusproject. De mogelijkheden zijn heel divers!

Stichting Unu Pikin
vrijwilligers surinameDe stichting Unu Pikin zet zich in voor de kinderen van Suriname en levert een bijdrage aan het verbeteren van het onderwijs in Suriname. Dit doen zij door het beheren van een sociale werkplaats voor mensen met een lichamelijk, visuele, verstandelijke of sociale beperking. En het opzetten van schoolbibliotheken, het inzamelen en distribueren van educatief-, sport- en spelmaterialen en door het renoveren van schoolmeubilair in de sociale werkplaats in Paramaribo. Daarnaast worden jongeren die nog geen succes hebben op de arbeidsmarkt bij het Fietsenproject opgeleid tot fietsenmaker. Je kunt je als vrijwilligers op verschillende gebieden nuttig maken maar vooral op technisch gebied; denk aan fietsen repareren, meubels repareren, schilderen en schuren of helpen bij het bibliotheek distributieproject. Mocht je zelf andere specialiteiten hebben op klusgebied dan mag je dit zeker aangeven.

Dierentuin
vrijwilliger met krokodilParamaribo Zoo is de enige dierentuin in Suriname en werd in 1972 geopend. Vanaf 2003 kreeg de dierentuin steun van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. De dieren in Paramaribo Zoo zijn voornamelijk wilde dieren die je kunt vinden in het oerwoud van Suriname. Denk aan apen, katachtigen, reptielen en vogels. Je kunt hier helpen bij de dagelijkse verzorging van de dieren, denk hierbij aan de verblijven schoonmaken, eten geven en schoonhouden van het terrein buiten de verblijven, meehelpen tuinonderhoud en onderhouden informatieborden. Vrijwilligers die aan de slag willen bij de dierentuin moeten van dieren houden, flink kunnen aanpakken en niet bang zijn om vies te worden.


Ervaring lezen van een vrijwilliger die in Suriname heeft gewerkt? Lees dan het verhaal van Geerthe dat is geschreven door Anniek van den Berg in het kader van haar afstudeeropdracht.

 

meer informatie


Accommodatie

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een vrijwilligers/studentenhuis of appartement. Vaak met andere vrijwilligers of stagiaires. Zo leer je gelijk andere mensen kennen. De maaltijden zijn tijdens je verblijf niet inbegrepen.

 

 strand suriname

Vrijwilligerswerk Paramaribo | Prijzen en voorwaarden | Startdata   

   
 

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord