Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Peru
 > Spaans en vrijwilligerswerkBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk in Peru (met cursus Spaans)


Taalcursus in Cusco

vrijwilligerswerk peru plein in cusco (anja van diggele)Je begint met een cursus Spaans op onze internationale talenschool. Het mooie, sfeervolle koloniale gebouw staat in hartje Cusco, vlakbij het centrale plein. Je kan er ook voor kiezen een gedeelte van de cursus in de Heilige Vallei van de Inca's of in de jungle te volgen (in de jungle tegen bijbetaling). De cursus duurt 3 of 4 weken maar als je al goed Spaans spreekt is 2 weken les ook mogelijk. Je doet de eerste maandag een test, zodat de school je niveau kan bepalen. Daarna word je ingedeeld in een groep. De leraren zijn allemaal locals. Ze besteden niet alleen aandacht aan grammatica, woordenschat en conversatie, maar ook aan de cultuur. Naast de lessen organiseert de school allerlei activiteiten, zoals salsalessen. Daarnaast word je tijdens workshops alvast voorbereid op het vrijwilligerswerk. Na afloop van de cursus krijg je een certificaat.

Bij het 8 weekse programma ga je na 4 weken cursus aan de slag. Bij het 4 weekse programma doe je dat al na 2 weken. Bij het 6 weekse programma heb je eerst 3 weken les, en de laatste 3 weken vrijwilligerswerk.

Bekijk hier de foto's van het nieuwe gebouw van de talenschool in Cusco.Vrijwilligerswerk: verschillende projecten mogelijk

Na boeking krijg je een uitgebreide lijst en geef je aan welke drie projecten je voorkeur hebben. Wij proberen daar rekening mee te houden en je op een van deze projecten te plaatsen. Voor je vertrekt hoor je in welk project je definitief geplaatst bent. De projecten zijn onderverdeeld in onderstaande categoriën:
 

Sociaal, educatief en medisch werk

vrijwilligerswerk peru project amgios de los ciegosJe kunt terecht bij zo'n dertig organisaties op sociaal en educatief gebied, zoals in de kinderopvang, 'shelters' voor straatkinderen of een jeugdgevangenis. Je taken variëren van Engelse les geven tot het organiseren van recreatieve of sportieve activiteiten. Ook verzorging of het simpelweg geven van persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Vaak komt het vaste personeel daar niet aan toe. Er zijn ook enkele medische klinieken waar vrijwilligers gevraagd worden. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden.

* Kleuterscholen
Op de meeste kleuterscholen zitten kleuters van 4 of 5 jaar oud. Ze wonen in de armere wijken rondom de school. Vaak bestaan de scholen uit een paar kleine klaslokaaltjes, een speeltuintje en een badkamer/keuken. Het aantal kleuters varieert per school. Houdt er rekening mee dat de groepen groot kunnen zijn. Zo'n 35-60 kinderen per schooltje is geen uitzondering! De vrijwilligers helpen met lesgeven, activiteiten organiseren, eten geven, liedjes zingen, spelletjes doen, tekenen, kleuren, plakken, een douchebeurt geven en veel aandacht en knuffels aan de kleintjes geven. Ook het spelenderwijs ontwikkelen van sociale vaardigheden is belangrijk. De werktijden zijn meestal van 09.00 tot 12.30 uur. Voor wie? Voor iedereen die het leuk vindt om met ukkepukken te werken en die enthousiast, geduldig en creatief is. Spaans spreken is wel belangrijk, maar met handen en voeten praten kom je ook een heel eind bij de kleintjes!

* Kinderopvang
vrijwilligerswerk per vrijwilligers met groep kinderenIn Cusco kun je aan de slag in een kinderopvang voor jongens en meisjes tussen de 4 en 18 jaar oud. De kinderen wonen er en krijgen onderwijs. De gebouwen bestaan meestal uit slaapzaaltjes, keuken, eetruimtes en een speelveldje. Als vrijwilliger neem je een groep kinderen onder je hoede en geef je ze de aandacht, liefde en warmte die ze in het 'normale' leven niet krijgen. Je speelt met ze, geeft ze eten, stopt ze in bad, helpt met huiswerk, of organiseert activiteiten zoals sporten en creatief bezig zijn. Voor de wat oudere kinderen is het misschien nog wel het belangrijkste dat je ze mee naar 'buiten' neemt en ze de buitenwereld laat zien. Je vertelt ze over het reilen en zeilen in de 'gewone wereld' zodat ze later hopelijk voorbereid zijn om op eigen benen te staan. Je werkt vaak óf 's ochtends of 's middags. 

* Naschoolse opvang
vrijwilligerswerk peru vrijwilliger met peruaans jongetjeBij deze naschoolse opvang komen kinderen uit de armere wijken van Cusco. De ouders werken doorgaans de hele dag (vaak op de lokale markt). De leeftijd van deze kinderen ligt tussen de 3-17 jaar. De opvang is bedoeld om de kinderen na schooltijd van de straat te houden en ze leuke en leerzame activiteiten te bieden. Als vrijwilliger help je ze met het maken van huiswerk, organiseer je creatieve, sportieve en leerzame workshops (bijv. verven, koken, koekjes bakken, plantjes in de natuur herkennen) en geef je ze les over bijvoorbeeld hun eigen cultuur. Sommige centra zijn ook tijdens de vakantie geopend. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld extra Engelse les of handwerklessen naast alle sportieve activiteiten. Ook het maken van leuke uitstapjes kan tot je taken horen. De werktijden verschillen. Meestal werk je óf 's ochtends (8.30 - 12.30 uur) of 's middags (16.30 - 20.00 uur). Voor iedereen die zelfstandig, flexibel, geduldig, creatief, sportief en enthousiast is. Ervaring met kinderen is handig, maar hoeft niet per sé.

* Projecten met straatkinderen
vrijwilligers met straatkinderenDe projecten richten zich op kinderen die op straat zwerven en werken. De meeste kinderen gaan niet naar school maar verkopen snoepjes en ansichtkaarten op straat of werken als schoenenpoetser. Sommige kinderen zijn/waren verslaafd en leiden een zakkenrollersbestaan om te kunnen overleven. Het project geeft deze kinderen onderdak en tijd om tot rust te komen. Ze kunnen er praten en krijgen gezond voedsel. Er worden voorlichtingen geven over hygiëne, aids-preventie en zelfontwikkeling. Als vrijwilliger help je deze kinderen met huiswerk (als ze inmiddels wel naar school gaan), organiseert activiteiten voor ze, en geeft workshops over zaken die belangrijk voor ze zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meehelpen met het herstellen/verbouwen van de gebouwen waar de projecten zijn gehuisvest. Voor het werken met deze kinderen moet je over veel geduld en flexibiliteit beschikken. De kinderen die hier komen hebben in hun leventje al aardig wat voor hun kiezen gehad en zijn sociaal soms onderontwikkeld. De werktijden variëren, in sommige centra werk je alleen 's middags, soms ook een hele dag.

* Revalidatiecentra voor kinderen
In deze centra worden kinderen begeleid met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ze krijgen hier onderwijs en medische begeleiding. Het onderwijs bestaat vaak uit praktische vakken als het maken van kleding, houtbewerking, koken, schoenen maken, dierenverzorging, onderhouden van een moestuin, op het land helpen etc. De vrijwilligers geven bijvoorbeeld Engelse les of organiseren sportieve activiteiten. Ook helpen ze soms de kinderen met het leren van hoe ze kleding moeten wassen en strijken, hoe ze boodschappen moeten doen, hoe ze moeten koken, naaien, etc. Er zijn ook werkzaamheden voor bijvoorbeeld logopedisten, fysiotherapeuten en sociaal werkers. Je hoeft geen ervaring te hebben met gehandicapte kinderen om hier aan de slag te kunnen, maar handig is het uiteraard wel. De werktijden zijn afhankelijk van je taken en van de instelling. Vaak hebben ze rond etenstijd veel extra handen nodig!

* Sportproject
vrijwilligerswerk peru sportproject rozan van der veen.jpgAls je sportief bent aangelegd, dan is dit sportproject wellicht een optie! Als vrijwilliger help je een lokale sportorganisatie met het organiseren van toernooitjes, helpt met trainingen en coacht bij verschillende sportevenementen. Vele kinderen uit arme gezinnen krijgen op deze manier de kans om lekker te sporten, en dat is niet alleen goed voor hun conditie....Meest populaire sporten: judo, boxen, basketbal, athletiek, tafeltennis en aerobics.

 * Cultureel en toeristisch werk
Er zijn een paar projecten op cultureel/toeristisch gebied. Hierbij moet je denken aan een museum of een lokaal reisbureau. De taken die je uitvoert kunnen uiteenlopend zijn. Je kan bijvoorbeeld ingezet worden om informatie te vertalen, administratieve of andere dagelijkse werkzaamheden te verrichten, gidsen te assisteren of Engelse les aan volwassen medewerkers te geven.

vrijwilligers bij machu picchu

 

Kijk hier voor de uitgebreide Engelstalige lijst met projecten.

 

Je werkt meestal dagdelen, zo'n 3 tot 8 uur per dag. Dit verschilt per project. Over het algemeen ben je in het weekend vrij.

 

Accommodatie 

 • Tijdens de cursus: gastgezin of studentenhuis
 • Tijdens het vrijwilligerswerk: studentenhuis
 • Maaltijden: ontbijt en lunch  

vrijwilligerswerk peru cusco (anja van diggele)Gastgezin: tijdens de cursus kun je ervoor kiezen om bij een gastgezin te wonen. Zo'n verblijf geeft je de ultieme kans om kennis te maken met de Peruaanse cultuur. Alle gastgezinnen zijn middenklassegezinnen. De meeste zijn eraan gewend internationale studenten te ontvangen. Je hebt je eigen kamer en deelt andere voorzieningen. Niet alle gastgezinnen wonen dichtbij de school, soms moet je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het gastgezin zorgt voor ontbijt en lunch. Het avondeten moet je zelf nog regelen maar er zijn genoeg leuke betaalbare restaurantjes in de buurt!

Studentenhuis: het studentenhuis bevindt zich in hetzelfde gebouw als de talenschool. Je deelt je kamer met een andere student. Een kok zorgt voor het ontbijt en avondeten. Er is ook een keuken aanwezig waar je zelf maaltijden kan bereiden. Bekijk hier de foto's van het nieuwe gebouw.

 

Kijk hier voor een filmpje over het vrijwilligerswerk in Peru gemaakt door onze partnerorganisatie in Cusco.

 
   

 Vrijwilligerswerk Peru | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen   

  

Geïnteresseerden in dit programma keken ook bij:

 • Vrijwilligerswerk in Ecuador
 • Vrijwilligerswerk in Argentinië
 • Vrijwilligerswerk Nicaragua
 • boek nu  Afdrukken - Favorieten
  Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
   
  We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
  Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
  Ik ga akkoord