Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Nicaragua
 > Combi met CubaBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Combi met Nicaragua: Spaans en cultuur in Cuba en vrijwilligerswerk in Nicaragua

vrijwilligerswerk cuba vintage car
Een andere optie waarbij je landen kunt combineren in je reis, is de volgende: 4 weken Spaanse lessen volgen in Havana, Cuba en daarna nog 4 weken vrijwilligerswerk doen in Nicaragua. Op deze manier bezoek je twee heel verschillende maar heel mooie en interessante landen. In het kleurrijke, muzikale Cuba doe je kennis op die je weer kunt gebruiken in het ruige, fascinerende Nicaragua.

In Cuba leer je al een aardig woordje Spaans, maar je leert er ook een paar danspasjes die erg van pas kunnen komen in heel Latinoamerica. Daarnaast bezoek je verschillende bezienswaardigheden en leer je heel snel heel veel mensen kennen. Je Spaanse taalkennis en de danspasjes kun je gelijk in de praktijk brengen in Nicaragua, waar je nog een steentje bijdraagt aan sociaal-, natuur- of sportproject.Ontdek Cuba: Taal en cultuur in Havanavrijwilligerswerk cuba druipgrot

De eerste vier weken van dit programma verblijf je in het oude Havana, oftewel Habana Vieja. Dit is het oude centrum van de hoofdstad Havana en staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je verblijft in een Casa Particular, dat wil zeggen dat je tijdelijk bij een gastgezin woont waar je een kamer en suite deelt en waar je ook zult ontbijten en lunchen. Hopelijk vind je hier een tijdelijk 'thuis' en een gezellige tijd met de locals!

De lesuren zijn elke maandag t/m vrijdagochtend van 09:00-11:45, waarbij je 3 keer een intensieve Spaanse les volgt van 45 minuten, met elke keer 15 minuten pauze
vrijwilligerswerk cuba kerkjeom weer even bij te komen. In de middagen is er tijd voor
culturele activiteiten. Zo ga je twee keer per week naar
danslessen van ongeveer een uur per keer, en kun je je mengen in de wereld van Salsa, Son, Rueda de Casino, Mambo, Cha cha cha en Rumba. Superleuk dus, en na niet al te lange tijd ben jij een Latin ster!

Er zullen ook een paar culturele excursies plaatsvinden zoals bijvoorbeeld een middagje naar het Museo de Arte Cubano of een wandeling over het mooie Paseo del Prado waar de open-air kunstenaars je met liefde hun meest recente werk laten zien. In de weekenden zijn er ook activiteiten gepland. Zo ga je bijvoorbeeld een weekendje met twee overnachtingen naar Viales Valley. In korte tijd wordt je één met Cuba, met haar taal, cultuur, natuur en met de vrolijke, ontspannen Cubanen.Vrijwilligerswerk in Nicaraguavrijwilligerswerk cuba park

Na de eerste vier weken in Cubaspreek je voldoende Spaans om aan de slag te gaan als vrijwilliger. In Nicaragua kun je geplaatst worden op een sociaal, sport of een natuur project.Er zijn verschillende projecten waar je aan de slag kunt. Deze bevinden zich met uitzondering van de natuurprojecten allemaal in Granada. Ervaring is handig, maar nog belangrijker is eigen initiatief en creativiteit. Als je met kinderen werkt, kan het werk bestaan uit activiteiten bedenken, verzorging, spelen of lesgeven. Op dit moment zijn er een aantal projecten waar je aan de slag kunt, hieronder vind je een overzicht.

Bekijk hier de complete Engelstalige projectlijst inclusief het gewenste niveau van Spaans voor desbetreffend project.

Piñatas maken met mensen met beperkingen
nicaragua_vrijwilligerswerk_pinataprojectDeze kleine organisatie is een project opgestart waarbij gehandicapte mensen worden ingezet om piñatas te maken. Een fantastisch initiatief want gehandicapte mensen worden in Nicaragua vaak buitengesloten uit de maatschappij. Ze worden als vaak als minderwaardige mensen gezien en als lastig, kansloos en duur omdat hun zorg behoorlijk wat geld kost. Geld dat de meeste Nicarguanen niet hebben. Het gevolg is dat veel gehandicapten een geïsoleerd bestaan lijden. Ze komen niet onder de mensen, worden thuis gehouden en krijgen niet de hulp, zorg en aandacht die ze nodig hebben. Dit project helpt deze mensen uit een isolement te halen door ze een nuttige daginvulling te geven (piñatas maken) zodat ze weer het gevoel krijgen dat ze meedraaien in de maatschappij. Een piñata is trouwens een soort pop van papier-maché gevuld met kleine speelgoed, snoepjes en confetti. Op (kinder-)feestjes moet de jarige dan geblindoekt met een stok de piñata proberen te raken en open te slaan. Een leuke traditie in heel Latijns-Amerika. Als vrijwilliger help je de gehandicapte mensen met het maken van de piñatas. Lekker de hele dag knutselen met deze mensen een ze een ervaring geven die goud waard is!

National Zoo and Wildlife rehabilitation centre
nicaragua-vrijwilligerswerk_zooprojectHoe leuk is dit! Meehelpen in een dierentuin dat tegelijkertijd een rehabilitation centre is voor zieke, gewonde en gevonden dieren. Met weinig financiële middelen, weinig personeel maar met heel veel liefde en inzet proberen ze er toch het beste van te maken. Ze proberen de dieren een dierwaardig bestaan te geven en - zo mogelijk - terug te zetten in de natuur. In de afgelopen 15 jaar hebben ze zo'n 7000 dieren in de opvang gehad waarvan er 4000 weer terug zijn uitgezet! Als vrijwilliger help je mee om het leven van de dieren in de opvang zo dierwaardig mogelijk te laten zijn: eten klaar maken (groente, fruit vlees snijden), dieren voeren, hokken schoonmaken, onderhoudswerkzaamheden in de dierentuin, meehelpen in de vlindertuin..Genoeg te doen voor een echte dierenliefhebber! Er is ook een filmpje beschikbaar over dit project: Filmpje National Zoo and Wildlife rehabilitation centre.

Kinderdagopvang
(beschikbaar van half januari tot eind november)

vrijwilligerswerk nicaragua vrijwilliger met kindeDe staatkinderopvang is er voor kinderen die zich in problematische thuissituaties bevinden of voor diegene waar niemand op kan passen omdat de ouders moeten werken. Op de kinderdagopvang komen kinderen van 0 tot 6 jaar oud uit heel Granada. Per dag zijn er ongeveer 50 tot 80 kinderen aanwezig. Vrijwilligers helpen hier met het verzorgen van de kinderen (op bed leggen, luiers verschonen) maar ook met het geven van individuele aandacht zoals knuffelen en het doen van spelletjes. Er is een totaal gebrek aan potloden, pennen, (educatief) speelgoed etc.
Daarnaast krijgen de kinderen hier ook een maaltijd omdat ze thuis vaak niet of zeer slecht te eten krijgen. Eten geven en helpen in de keuken horen ook tot de werkzaamheden.


Naschoolse opvang
(beschikbaar van half januari tot eind november)

vrijwilligerswerk kleutersOp deze naschoolse opvang komen voornamelijk kinderen uit de armere buurten van Granada. De opvang is erop gericht om de toekomst van de kinderen te verbeteren. Dit gebeurt in de vorm van onderwijs, voeding, werk en verbetering van zelfvertrouwen. Ongeveer 2750 echt arme kinderen, haast zonder opvoeding, worden hier opgevangen. Als vrijwilliger help je met tal van activiteiten. Je kunt helpen met het geven van Engelse les of huiswerkbegeleiding. Er zijn ook naschoolse activiteiten zoals dansles, muziek, tekenen, naailes enz. Als vrijwilliger assisteer je de lokale leerkracht en je kunt eventueel nieuwe ideeën aandragen. De kinderen vinden het erg leuk als er nieuwe vrijwilligers zijn. Zo krijgen ze wat extra aandacht. Ook wordt het gewaardeerd als je eenmaal een beetje Spaans spreekt, vanwege de culture uitwisseling. Als vrijwilligers is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat want het betreft bij dit project echt de allerarmsten.

Muziekproject op scholen
In Nicaragua zijn muzieklessen niet aan de orde in het openbaar onderwijs. Het doel van dit project is dan ook om muzieklessen op te laten nemen in het openbare onderwijs. Als vrijwilliger werk je samen met betaalde muzikale leerkrachten op verschillende basisscholen om de scholen van muziekles te voorzien. Als vrijwilliger zul je deze bevlogen en aardige docenten helpen met het voorbereiden en het geven van de lessen. Je zult lesgeven aan kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Deze kinderen leren verschillende instrumenten kennen, de beginselen van het muziek maken maar ook zang krijgt aandacht. De lessen worden in samenspraak met de schooldirectie opgenomen in het reguliere lesrooster. Een paar keer per jaar worden er ook optredens georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om op zaterdagen te helpen bij muzieklessen in de armere wijken van Managua.
In een paar jaar tijd is dit een heel mooi project geworden door middel van donaties in de vorm van geld, instrumenten en het werk van de leerkrachten en de vrijwilligers.

Sportproject
In Granada zit een non-profit sportschool waar je als vrijwilliger aan de slag kunt. Het sportcentrum wil door middel van sport voorkomen dat de Nicaraguaanse jeugd op straat gaat rondhangen en zo in vervelende situaties terechtkomt. Naast verschillende sportdisciplines proberen de medewerkers van dit project de jeugd ook sociale vaardigheden bij te brengen, zoals doorzettingsvermogen, discipline, samenwerken met anderen en normen en waarden. De meeste kinderen die het project bezoeken komen uit een zwak sociaal milieu, voor hen zijn deze vaardigheden niet vanzelfsprekend.
Het sportcentrum geeft les/ training in allerlei soorten sporten, zoals bijvoorbeeld volleybal, voetbal, teakwondo, fitness, atletiek etc. Wekelijks wordt het centrum bezocht door zo'n 250 jongeren, gemiddeld zijn zij tussen de 16 en 20 jaar oud.
Als vrijwilliger kun je hier lesgeven in je 'eigen' sport. Naast lesgeven help je ook bij het organiseren van toernooien, en coach je de jongeren ook door met hen te praten en te motiveren. Een enorm veelzijdig project!

Bekijk hier een filmpje over vrijwilligerswerk in Nicaragua.

 

Accomodatie en maaltijden

Tijdens de Spaanse taalcursus en de culturele activiteiten in Havana, verblijf je in een Casa Particular. Dit is een door de regering goedgekeurde accommodatie bij mensen thuis. Je deelt een kamer met een andere vrijwilliger. Jouw Casa is zorgvuldig door ons geselecteerd, op een centrale locatie in Habana Vieja. De familie waarbij je verblijft heeft ervaring met internationale vrijwilligers en kunnen jou dus precies vertellen wat je maar wilt weten! Ze spreken zelfs een beetje Engels. Daarnaast is de vader van de eigenaar van dit pand een dokter met een privékliniek. Deze is speciaal gericht op toeristen en je kunt hier dus makkelijk heen in geval van ziekte. Ideaal! Tijdens je verblijf in deze Casa is het avondeten niet inbegrepen, het ontbijt en de lunch wel. Je kunt heel gemakkelijk en vaan heel goedkoop in de Cubaanse restaurantjesvrijwilligerswerk cuba uitzicht terecht voor je diner!

Tijdens het programma in Nicaragua verblijf je (m.u.v. het natuurpoject) bij een gastfamilie (3 maaltijden per dag op maandag t/m vrijdag), eigen kamer) of in een hostel (zonder maaltijden, eigen kamer). In het weekend is bij het gastgezin op zaterdag het ontbijt en op zondag het avondeten ook inbegrepen. Je kunt zelf kiezen naar welke accommodatie je voorkeur uitgaat. Dit geef je aan ons door nadat je geboekt hebt. Op de natuurprojecten verblijf je op het project zelf.

 
 

Combi met Cuba | Prijzen en voorwaarden | Startdata

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord