Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Namibie
 > Wildlife Rehab en ResearchBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Namibië Wildlife Rehab en Research

Hands on werken met wilde dieren in Namibië? Dat kan! Vlakbij Windhoek ligt namelijk een uniek wildlife-opvangcentrum waar je mee kunt helpen met het verzorgen van wilde dieren of paarden. Ondanks dat je hier op slechts 42 kilometer van Windhoek zit, bevind je je toch al middenin de Afrikaanse bush. Animal Planet heeft hier zelfs een aantal tv-uitzendingen opgenomen!

Trek je toch liever nog verder de wildernis in? Geen probleem! Want naast de projecten op het opvangcentrum lopen er ook nog eens verschillende onderzoeksprojecten in 'the middle of nowhere'.
Er wordt namelijk volop onderzoek gedaan naar het verminderen van mens-dier-conflicten, om zo te proberen te voorkomen dat opvang van deze wilde dieren noodzakelijk wordt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen... Is dat geen fantastische manier om bij te dragen aan het behoud van de prachtige natuur en wildlife van Namibië?
Maar het gaat nog verder dan dat. Veel medewerkers ter plaatse behoren namelijk tot de San-bevolkingsgroep, oftwel de 'Bushmen'. Om goed onderwijs voor hun kinderen te kunnen garanderen is er bij het opvangcentrum een school opgericht. Als je het leuk vindt kun je hier ook nog je steentje bijdragen door te helpen met lesgeven. Over afwisseling gesproken!

 rehab en research project cheeta


Er is keuze uit vijf verschillende projecten: het dierverzorgingsproject, het paardenproject en drie onderzoeksprojecten. Hieronder staan ze alle vijf verder omschreven. Klinkt eigenlijk allemaal fantastisch hè? Je kunt natuurlijk ook verschillende projecten met elkaar combineren. Nog leuker!

 

Dierverzorging: Wildlife-sanctuary (opvang)

Bij dit project verblijf je in het wildlife-opvangcentrum, 42 kilometer bij Windhoek vandaan. In dit opvangcentrum worden gewonde en weesdieren opgevangen en verzorgd. Herstelde dieren worden, wanneer dit mogelijk is, weer opnieuw uitgezet in de vrije natuur. Hierdoor verschilt het van tijd tot tijd welke dieren er precies aanwezig zijn in het opvangcentrum. Dieren die er regelmatig rondlopen zijn bijvoorbeeld wilde honden, leeuwen, luipaarden, cheeta's, caracals, bavianen, blauwbalaapjes, gemsbokken, springbokken, duikers, koedoes, meerkatten, rotsdassies, bunzingen, genetkatten en wrattenzwijnen.  Aan bijzondere dieren op dit project is dus zeker geen gebrek en het mooie is dat jij - als vrijwilliger op dit project - de zeldzame kans krijgt om 'hands on' met veel van deze dieren te werken en zo bijdraagt aan het behoud en de bescherming van wildlife in Afrika. Een echte dierenliefhebber kan hier z'n hart ophalen!

Wil je liever meer sociaal betrokken zijn? Of wil je de dierverzorgingstaken graag combineren met sociale activiteiten? Dat kan! Bij het wildlife-opvangcentrum zit namelijk ook een school voor de kinderen van de 'Bushmen'. De docenten op deze school kunnen altijd wel wat hulp gebruiken.

Mogelijke taken die je uitvoert zijn:

 • Voedsel bereiden en het voeren van de dieren
 • Dierverblijven schoonmaken en onderhouden
 • Het verblijf van de dieren verrijken door persoonlijke interactie, met ze te gaan wandelen in de bush of activiteiten met ze te ondernemen
 • Intensieve zorg verlenen (ook 's nachts) voor jonge dieren zoals bavianen
 • Nieuwe faciliteiten bouwen
 • Onderzoek naar carnivoren in de omgeving
 • Monitoring van wildlife in de omgeving (eventueel te paard)
 • Allerhande hand- en spandiensten
 • Eventueel: helpen met lesgeven op de plaatselijke school voor San-kinderen

meer informatie

namibie wildife rehab


Dierverzorging: het Paardenproject

Ook bij dit project verblijf je in het wildlife-opvangcentrum, maar met het verzorgen van wildlife zul je niet zoveel te maken hebben. Dit project focust zich namelijk op een hele andere diersoort: paarden! Dit project is dan ook alleen geschikt voor mensen die dol op paarden zijn én al behoorlijk wat ervaring hebben met paardrijden. Je zult namelijk de hele dag nauw samenwerken met de paarden, ze trainen en  op ze rijden. Dit trainen gebeurt aan de hand van 'Natural Horsemanship' en Parelli strategieën. Dit houdt onder andere in dat de paarden veel mogen spelen en dat er regelmatig lange ritten gemaakt worden op de meer ervaren paarden. Af en toe worden er nieuwe veulentjes geboren die haltertraining moeten krijgen en nog gewend moeten raken aan mensen.

Op dit paardenproject zul je verschillende werkzaamheden te doen krijgen, denk bijvoorbeeld aan: het schoonmaken van de verblijven, voeren van de paarden, trainen van jonge en nieuwe paarden, het opvoeden van de veulentjes en ze aan mensen laten wennen, draven en galopperen in het reservaat, het bij elkaar drijven van de paarden en onderhouden van de paardenverblijven 

 namibie paardenproject


Naast de projecten bij het wildlife-opvangcentrum zijn er ook nog projecten op drie verschillende onderzoekslocaties:

Onderzoek: Wildlife Estate

Het Wildlife Estate-onderzoeksgebied ligt in het zuiden van Namibië. Bij het onderzoek dat hier uitgevoerd wordt ligt de focus op het monitoren van grote carnivoren zoals luipaarden, cheeta's en hyena's en van de andere aanwezige dieren. Als vrijwilliger op dit project help je mee met dit onderzoek, wat heel belangrijk is voor de bescherming van de betreffende soorten. De resultaten die hieruit komen rollen zijn namelijk hard nodig om de mens-dierconflicten in Afrika te verminderen. Daarnaast  is dit voor jou als vrijwilliger natuurlijk ook een geweldige kans om lekker praktisch bezig te zijn in de ongerepte natuur. Het semi-woestijnlandschap waarin je je bevindt is namelijk overweldigend mooi en bestaat uit de Naukluft bergen, oeroude kloven en grotten, indrukwekkende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen. En alsof dat nog niet genoeg is bevindt één van de slechts drie aanwezige wijngaarden in Namibië zich middenin dit natuurgebied.
Over het algemeen zal je dagelijks te voet dit prachtige gebied intrekken. Een goede algemene conditie is dus vereist.

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Opzoek naar de grote carnivoren om ze te monitoren
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera's in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Helpen bij het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Helpen met de wijnproductie (seizoensafhankelijk)
 • Night drives en overnachten in het veld

namibie neuras onderzoek


Onderzoek: Desert Retreat

Op ongeveer 2 á 3 uur verder richting het zuidwesten vanaf het Wildlife Estate ligt het Desert retreat. Dit is een onderzoeksgebied aan de grens van het Namibische Naukluft natuurpark. De werkzaamheden hier zijn vergelijkbaar met die op het Wildlife Estate en gericht op het monitoren van de aanwezige grote carnivoren om mens-dierconflicten te verminderen. Daarnaast is er op het Desert Retreat een gebied afgerasterd van 7 hectare groot. Binnen dit raster verblijven 5 cheeta's die afkomstig zijn uit het opvangcentrum. Ook het verzorgen van deze cheeta's behoort tot de taken van de vrijwilligers. In vergelijking met het Wildlife Estate is de omgeving totaal anders, maar net zo indrukwekkend. Waar het in het Wildlife Estate een semi-woestijnlandschap betreft, trek je hier nog een stuk verder de wildernis in en kom je echt middenin de woestijn terecht, met rode zandduinen, eindeloze open grasvlaktes en imponerende bergketens. Over het algemeen zal je dagelijks te voet dit prachtige gebied intrekken. Een goede algemene conditie is dus vereist.

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Opzoek naar de grote carnivoren om ze te monitoren
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Helpen met het zenderen van grote carnivoren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera's in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Helpen bij het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Het verzorgen van vijf opgevangen cheeta's
 • Night drives en overnachten in het veld

   

rehab en research project kanaan rode duinen 

 

Onderzoek: Mangetti Nationaal Park en Cattle Ranch

Helemaal de andere kant op, in het noorden van Namibië, ligt het derde onderzoeksgebied: Mangetti Nationaal Park en Cattle Ranch. Ook hier wordt onderzoek uitgevoerd met als doel om mens-dierconflicten te verminderen, maar de focus ligt hier op andere diersoorten dan bij de twee eerder omschreven onderzoeksprocten: de Afrikaanse olifant en de wilde hond (de meest bedreigde carnivoor van Afrika). Beide soorten zijn al decennia lang de dupe van habitatversnippering, jacht en stroperij. De plaatselijke onderzoekers proberen de conflicten tussen deze dieren en de mens te verminderen door de soorten te monitoren, maar ook door in gesprek te gaan me de lokale boeren.
Niet alleen de diersoorten, maar ook de omgeving van dit project is totaal anders dan die van de projecten in het zuiden van Namibië: de vegetatie bestaat hier uit dichte bossen en savanne met acacia's. Zelfs de grootste olifanten kunnen hier plotseling voor je neus verdwijnen.
Over het algemeen zal je dagelijks te voet dit prachtige gebied intrekken. Een goede algemene conditie is dus vereist.

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Wildlife-camera's in het gebied controleren
 • Monitoren van de olifanten en wilde honden met behulp van GPS
 • Radio tracking (VHF) van de olifanten
 • Spoorzoeken
 • Het beter in kaart brengen van de mens-dier-conflicten
 • In gesprek gaan met de lokale bevolking over mens-dier-conflicten

 

 rehab en research project neuras cheeta voeren

Accommodatie en maaltijden

Op alle verschillende projecten zijn de accommodaties heel erg vergelijkbaar met elkaar: ofwel driepersoons kamers (gescheiden geslachten), ofwel grote tenten bestaande uit een woonkamer en een slaapkamer (ook gescheiden geslachten of voor stelletjes). De accommodaties zijn basic, maar al het noodzakelijke is aanwezig, tot comfortabele bedden met beddengoed aan toe. Douche en toilet worden gedeeld.
De maaltijden worden door de vrijwilligers zelf bereid. Alle benodigdheden hiervoor worden verzorgd. De maaltijden zijn erg gevarieerd, voedzaam en smakelijk. Ook zal de braai (barbecue) regelmatig ontstoken worden. Met vegetarisch eten of andere dieetwensen wordt rekening gehouden,mits van tevoren aangegeven.

 rehab en research project accommodatie tent

Vrije tijd

Al die verschillende vrijwilligersprojecten zijn natuurlijk al geweldig, maar ook in je vrije tijd hoef je je zeker niet te vervelen! In het opvangcentrum werk je namelijk vijf dagen per week en in de weekenden ben je vrij. Op zaterdag wordt een activiteit georganiseerd die kan uiteenlopen van bijvoorbeeld paintball, een 'bushwandeling', een raftrace in het meer, volleybal in de rivier tot een uitdagende quiz. Zondag heb je de gelegenheid om naar Windhoek te gaan of gewoon lekker een beetje uit te rusten. Op de verschillende ondzoekslocaties worden er verschillende activiteiten georganiseerd afhankelijk van de locatie. Voorbeelden hiervan zijn: nightdrives, sundownerdrives, overnachten in de wildernis of nabijgelegen natuurgebieden bezoeken, maar ook hier kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker uit te rusten op het kamp. Op alle locaties wordt in de avonden regelmatig de braai aangestoken en is er genoeg tijd om lekker samen te chillen. 

rehab en research project vrijwilliger tussen de san

 

 meer informatie

 

Wildlife Rehab en Research | Prijzen en voorwaarden | Startdata

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord