Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Maleisie
 > Vrijwilligerswerk en rondreis (Borneo)Boek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk en rondreis op Borneo (Maleisië)vrijwilligerswerk en rondreis borneoWat een prachtige combinatie! Tijdens deze reis krijg je een complete onderdompeling in het leven van Borneo. Alles wat Borneo te bieden heeft komt aan bod tijdens deze rondreis: strand, jungle, cultuur, natuur....en je helpt de lokale bevolking ook nog eens met het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Je reist met een groep van hooguit 16 andere (internationale) avonturiers en verblijft op de meest exotische, adembenemend mooie en spannende plekken van Borneo. Echt waar, dit worden weken om nooit meer te vergeten!


 
De eerste 2 weken: vrijwilligerswerk in Sarawak

vrijwilligerswerk en rondreis borneo sawarakDit prachtige avontuur start in de hoofdstad van Sarawak; Kuching, een leuke stad met trendy cafeetjes en mooie lodges. Maar zodra je Kuching achter je laat, verschijnt er weer een hele andere wereld! Je reist door naar de binnenlanden waar je de komende weken bij een binnenlandse stam zult verblijven en vrijwilligerswerk zult gaan doen. Je zult zien dat deze mensen bijzonder gastvrij zijn en ze zullen je met open armen ontvangen! Hoewel ook in dit gebied wel vooruitgang is geboekt, lijkt het toch of de tijd heeft stil gestaan. Sommige dingen worden nog net zo gedaan als eeuwen geleden. Het hangt van de tijd van het jaar af hoeveel dorpsbewonders aanwezig zijn. Veel van hen werken in andere delen van het land maar komen bijvoorbeeld terug voor het vieren van de rijstoogst in begin juli.

Als vrijwilliger help je bijvoorbeeld mee met het renoveren en opknappen van 'community buildings', help je mee met het aanleggen van leidingen voor schoon water, je geeft Engelse les aan de volwassenen en kinderen, helpt mee in de groentetuinen en helpt mee met het opzetten van (duurzame) toeristische activiteiten zodat de mensen een extra bron van inkomsten krijgen. Werkzaamheden onder voorbehoud, er wordt gekeken waar je het meest nodig bent.

 

Daarna 3 dagen Gunung Mulu National Park

maleisië_vrijwilligerswerk_boottochtMet het vliegtuig ga je vervolgens naar een van de dingen die je gezien moet hebben als je op Borneo bent...het Mulu National Park. 

Dit park staat op de World Heritage Site en je gaat er bijzondere dingen zien en doen! Je gaat in enorme grotten, vleermuizen spotten, een "canopy walk" en met de boot over de rivier door de jungle waar je ook nog spectaculaire rotsformaties ziet.
Na deze super trip gaat je avontuur verder in Sabah.

 

2 weken Sabah (Oost Borneo)

vrijwilligerswerk en rondreis borneobalung plantation school and resort, tawau national parkSabah, het oosten van Borneo bestond duizenden jaren lang uit een ongerept en prachtig tropisch regenwoud. Vandaag de dag zijn er veel bomen in het laagland gekapt voor palmolie plantages. Gelukkig zijn sommige hoger gelegen gebieden uitgeroepen tot Nationaal Park en zijn beschermd gebied geworden. De locatie van het vrijwilligerswerk dat je gaat doen ligt vlakbij zo'n Nationaal Park: Tawau Hills National Park. Het vrijwilligerswerk ga je doen op de 'Plantage Village school'. Deze school wordt beheerd door de BCA (Borneo Child Aid). Veel kinderen op de plantages zijn van migranten uit de Philipijnen of Indonesië die naar Borneo zijn gekomen om hun geld te verdienen op de plantages. Ze zijn er geboren en hebben een zgn 'Orang Asian' geboorte-certificaat. Dat houdt in dat ze niet naar gewone scholen mogen. Om er toch voor te vrijwilligerswerk en rondreis borneo plantation-schoolszorgen dat deze kinderen naar school kunnen gaan en onderwijs krijgen, is de Plantage Village School opgericht. De medewerkers en vrijwilligers verzorgen het onderwijs en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de kinderen niet met hun ouders mee naar de plantages gaan en kinderarbeid moeten verrichten. Twee vliegen in één klap!

Als vrijwilliger ga je op deze school aan de slag. Je helpt met het verbeteren van de infrastructuur, meehelpen koken van de schoolmaaltijden, met het geven van Engelse les en het verbeteren van computervaardigheden van de kinderen. Gezien de achtergrond van de mensen hier, is gepaste kleding gewenst. Geen blote schouders, geen korte broeken, geen blote armen etc. Meer tips krijg je na boeking!Kinabatangan safari en Sepilok Orang Oetan Opvangcentrum

vrijwilligerswerk en rondreis borneo oran oetangNa 2 weken vrijwilligerswerk te hebben gedaan in Sabah, is het tijd voor je volgende stap in dit avontuur. Het zal waarschijnlijk best een beetje lastig zijn om de lieve kinderen en de ontzettende vriendelijke mensen op de plantage achter je te laten...maar ja, de reis gaat verder! Na 4 uur rijden kom je aan in Sepilok waar het wereldberoemde opvangcentrum voor Orang Oetans staat. Nooit van gehoord? Vraag maar eens om je heen. Het is écht heel bekend! De komende drie dagen verblijf je in een super leuk hostel en heb je heel veel tijd om te gaan kijken bij het opvangcentrum. Indrukwekkend! Daarnaast leer je heel veel over het leven in de jungle en is er een Rainforest Discovery Centre. Na 3 dagen weet je alles over het tropisch regenwoud, over hoe belangrijk het is om dit ecosysteem te beschermen en je leert alles over (de bedreigde) Orang Oetans. En wat zijn ze toch moooooooi! 

 

1 week trekking en 'overleven' in het tropisch regenwoud

vrijwilligerswerk en rondreis borneo lupa masa jungle

Haal je deo maar te voorschijn want deze week wordt het 'Rumble in the Jungle' Je vertrekt naar het Lupa Masa Camp (vlakbij Poring Hot Springs). Hier verblijf je enkele nachten en zul je alles leren om te overleven in de jungle. Wel even blijven opletten en je koppie erbij te houden want de dagen erna zul je daadwerkelijk een trekking door de jungle gaan maken en zul je de tips en adviezen hard nodig hebben. Je draagt elke dag je eigen rugzak, water en hangmat mee en elke dag wordt er van je verwacht dat je meehelpt met het koken en bereiden van de jungle-maaltijden. Klinkt zwaar hè...en dat is het misschien ook wel maar je krijgt er zo veel tofs voor terug! Denk aan de prachtige natuur waar je de hele dag doorheen sjokt, aan de prachtige watervallen, aan de wilde dieren die je ziet en aan de vele spannende geluiden die je 's nachts hoort als jij in je hangmatje ligt. Zo mooi! Dit ga je dus echt never nooit meer vergeten!

 

Beach life! 

vrijwilligerswerk en rondreis borneo mantanani islandEn na een week bikkelen in de jungle kan er even geen mooier plekje op aarde zijn om bij te komen. Na het "afzien" van de jungle ga je naar een van de meest relaxte gebieden in Maleisie. Je kent het wel van plaatjes uit reisgidsen: parelwitte stranden, azuur blauwe zee, een paar palmboompjes erbij....Het bestaat écht! Je hebt hier kilometers lange stranden.

Om de stranden schoon te houden help je mee met "beach clean-up" projecten maar heb je ook genoeg tijd om echt te relaxen! En je kijkt mee hoe je traditionele sieraden maakt!

borneo rondreis en vrijwilligerswerkAls je 6 weken hebt geboekt, dan is je avontuur na het verblijf op dit prachtige strand voorbij. Helaas, aan alle mooie dingen komt een eind! De reis gaat door naar de Filipijnen *(dit kun je optioneel erbij boeken).
Tijdens de 4 weken op de Filipijnen ga je onder andere het volgende doen/bezoeken:
Manilla, Bulusan nationaal park, Bulusan vulkaan beklimmen, vrijwilligerswerk doen bij een "community"op Ticao eiland, eiland "hoppen" bij Ticao eiland en de ruïnes van Cagsawa bezoeken...een fantastische afsluiting deze trip naar de Filipijnen. Na deze weken is het avontuur echt voorbij. Bye bye Asia!

Wil je meer info over de extra 4 weken Filipijnen, mail ons dan even!


LET OP: Het reisschema is onder voorbehoud. Het kan soms voorkomen dat door de groepsgrootte de partnerorganisatie besluit om het programma hier en daar wat aan te passen om het programma zo beter te maken voor de deelnemers. Houd hier eventueel rekening mee en wees hierin flexibel.

Verwacht weinig luxe tijdens je verblijf in Borneo. Je gaat echt back to basic: geen wifi, geen warm en/of stromend water, weinig contact mogelijk met het thuisfront, primitieve wc (Aziatische hurk toiletten / of achter een boom), niet altijd elektriciteit, warme/klamme temperaturen (hoge luchtvochtigheid), veel rijst eten.....Even wennen, maar dan ervaar je wél het echte Borneo!

 

Accommodatie en maaltijden

vrijwilligerswerk en rondreis borneo accommodatie mantanani islandOmdat je op veel verschillende plaatsen verblijft, is de accommodatie - logisch genoeg - ook steeds anders. In de meeste gevallen verblijf je in een gezamenlijk onderkomen met de andere vrijwilligers. Soms is dat op bedden in een accommodatie van het project, soms een hostel, soms slaap je in een soort van buurthuis op matjes op de grond, soms in hangmatten in een open jungle huis of een heerlijk huis aan het strand....Soms is er electriciteit, soms niet. Soms zijn er (koude) douches, soms alleen een waterval in de buurt. Houdt er dus rekening mee dat er geen luxe is en dat elke accommodatie weer anders is!

Voor alle maaltijden wordt gezorgd. Dat wil zeggen, ze zijn bij de prijs inbegrepen. Op sommige locaties is een kok aanwezig die de maaltijden verzorgd. Alle vrijwilligers zullen de aanwezige kok wel af en toe moeten helpen met koken en/of maaltijden vrijwilligerswerk en rondreis borneo huis in de junglevoorbereiden. Het eten bestaat uit lokale heerlijkheden zoals rijst, noedels, groente, veel fruit en af en toe wat kip of vis. In lokale winkeltjes kun je eventueel nog wat lekkers kopen, als je dat wilt. Thee, koffie en schoon drinkwater zal altijd aanwezig zijn. Wil je een lokaal biertje of iets anders drinken? Ook dan kun je bij de lokale winkeltjes terecht. Gezellig én goed voor de lokale economie!

Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze meehelpen met de huishoudelijke klusjes zoals helpen eten maken, afwassen na het eten, schoonmaken van de accommodatie etc. Verder wordt er wel gezorgd voor schone bedden/hangmatten en zullen de toiletten en keuken ook regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen. Slaapzak meenemen, voor een muskietennet wordt gezorgd!

 

 


Wat vindt Yvette (onze Azië-coördinator) van dit programma?)

Ben je gek op avontuur, niet bang om een paar weken vrij basic te leven, dol op dieren en natuur en nieuwsgierig naar andere culturen, dan is dit programma in Maleisisch Borneo echt iets voor jou!

Een uniek programma, vol avontuur én een leuke combinatie van rondreizen en vrijwilligerswerk doen. De ene dag doe je eco-werkzaamheden in de jungle, de andere dag help je de lokale gemeenschap met klussen, ga je leuke activiteiten organiseren voor de kinderen uit het dorpje of geef je ze Engelse les. Tussendoor reis je van de ene naar de andere plek en ga je veel gave excursies doen. Het programma is heel erg afwisselend, dat maakt het allemaal ook zo leuk.

Je kunt een paar keer in het jaar met dit programma beginnen.De meeste deelnemers die dit programma doen zijn tussen de 17 en 23 jaar. Zij vonden het wel prettige dat de reis georganiseerd is en in groepsverband is.

 

 

 

 
 Vrijwilligerswerk en rondreis Borneo | Prijzen en voorwaarden | Startdata 

 

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord