Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Kenia
 > Masai Mara projectBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Vrijwilligerswerk Kenia - Masai Mara project

 

De Masai Mara is een adembenemend mooi natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia van zo'n 1700 km2 groot. In dit reservaat leven miljoenen wilde dieren, inclusief de 'Big Five'. Het hoogtepunt van Masai Mara is de jaarlijkse migratie. Meer dan één miljoen gnoe's en zebra's komen in de zomer uit het Tanzaniaanse Serengeti naar het groenere Masai Mara. Het oversteken van de Mara rivier is een jaarlijks terugkerend gebeuren en staat bekend als 'The greatest wildlife show in Africa'. In het reservaat wonen ook nog de oorspronkelijke bewoners: de Masai. Een stam met een heel eigen cultuur en eigen tradities. Als vrijwilliger help je de bevolking een juiste balans te vinden tussen hun eigen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Een ontmoeting met de pure bevolking van de Masai én met de wilde dieren van Afrika. Hoe Afrikaans wil je het hebben?

kenia masaimara leeuw

 

Even paar dagen wennen

Na aankomst in Nairobi word je naar je accommodatie gebracht dat midden in het Masai Mara reservaat is gelegen. Het is ongeveer 5 uur rijden vanaf de luchthaven. De eerste paar dagen staan in het teken van kennismaking: je krijgt een rondleiding langs de projecten, je maakt kennis met je begeleiders en andere vrijwilligers en je ontvangt informatie over het vrijwilligerswerk, de omgeving, gezondheidskwesties en praktische zaken. Onze partnerorganisatie in Kenia blijft je ook na de introductieperiode met raad en daad bijstaan.

 

Vrijwilligerswerk: wildlife, conservation en communtity projecten

Na de introductiedagen ga je aan de slag. Nog even voor de duidelijkheid: Alle projecten staan in het teken van duurzaamheid en worden georganiseerd door de African Impact Basecamp Foundation. Zij proberen door middel van onderzoek en educatie een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. De oorspronkelijke Masai-bevolking woont en leeft nog steeds in het Masai Mara Reservaat en laat daar hun vee (= bron van bestaan) grazen. Het vee is echter te vaak een prooi voor hongerige leeuwen en andere vleeseters. De Masai-bevolking leeft dus op gespannen voet met deze bedreigde diersoorten.


Big Cat Monitoring - Mara-Naboisho Lion Project
Het Mara Naboisho Lion project houdt zich bezig met onderzoek naar de populatie leeuwen in de omgeving van de Masai dorpen. Zo kan het zijn dat je meehelpt om de populatie leeuwen in kaart te brengen en te monitoren wat hun eetgewoontes zijn en in welk gebied ze zich ophouden. Ook probeer je in kaart te brengen hoe de leeuwen zich opstellen ten opzichte van de Masai dorpen: is het daadwerkelijk zo dat ze het vee van de Masai doden? Daarnaast help je ook mee om de Masai gemeenschap bewust te maken van het feit dat leeuwen een bedreigde diersoort zijn en een belangrijke functie hebben in het Afrikaanse ecosysteem.

kenia masai mara job ammerlaan


Elephant research - Elephant Voices
Een ander project dat wordt aangeboden is het Elephant Research project. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk kennis te verzamelen over de olifanten die in het gebied leven om zo hun voortbestaan te kunnen garanderen. Het Mara Naboisho Conservancy is het meest belangrijke gebied voor de olifanten. Als vrijwilliger zul je veel in dit gebied te vinden zijn om gegevens te verzamelen: foto's maken om alle kenmerken van alle afzonderlijke olifanten vast te leggen, gedrag observeren, data verzamelen over lengte, breedte, grootte van alle olifanten en de samenstelling van de groepen. Wildlife-liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; wat is dit een fantastische klus!


Wildlife Counts
Nog zo'n te gek project die op ons 'ooit-nog-eens-doen-lijstje' staat. Aangezien er grote behoefte is aan een consistent en accuraat overzicht van het aantal/soorten wilde dieren dat in dit gebied leefzaam is, worden vrijwilligers ingezet om deze dieren te tellen. Uiteraard onder begeleiding van een professioneel team want je moet natuurlijk wel weten hoe en wat je moet tellen. Tellen saai? Nee natuurlijk niet! De hele dag in de zwoele/warme/hete buitenlucht (zonder geluid van snelwegen in de buurt) en maar genieten van de prachtige vergezichten, de geluiden, de geuren, de natuur, de ontmoetingen met wilde dieren....wat een ervaring!
Deze gegevens worden gebruikt om te kijken welke duurzame maatregelen er moeten worden genomen om het gebied zo veel mogelijk in tact te laten, inclusief het bestaande wildlife en de bevolking.

vrijwilligerswerk masai mara claudio den dapper.jpg

 
Comunity projecten
Naast de conservation projecten zijn er een aantal projecten die onder de categorie Community projecten vallen. Dat zijn projecten waarmee je de gemeenschap - de mensen dus - helpt. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Olesere Primary School
Op deze school zitten zo'n 170 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar oud. De school zelf stelt niet veel voor. Er zijn weinig faciliteiten en het gebouw heeft slechts 5 klaslokalen. Desondanks zijn de kinderen, het hoofd van de school én de gemeenschap ape-trots op de school!
Maar er is genoeg te doen en vrijwilligers zijn zeer welkom om te helpen met het bouwen van extra klaslokalen en met het verven en inrichten daarvan. Ook het planten van bomen om schaduw te creëren is nodig. Daarnaast zitten ze te springen om vrijwilligers die willen helpen bij het lesgeven en het organiseren van bijvoorbeeld sportdagen en het opzetten van een voetbalcompetitie.

Een ander project is het HIV/AIDS community outreach program. Ook in Kenia heerst de AIDS-problematiek. De werkzaamheden bij dit project zijn het geven van voorlichting aan de Masai bevolking en aan het personeel dat op de lodges werkzaam is.

Als laaste kun je terecht bij de Koiyaki Guiding School. Het Koiyaki project neemt het initiatief om de lokale bevolking op te leiden tot goede gidsen, zodat zij de toeristen van over de hele wereld kunnen vertellen over hun gebied. 85% van de gidsen die toeristen op dit moment rondleiden in het reservaat zijn niet van origine afkomstig uit dit gebied. Allemaal import dus. Slechts een handjevol 'locals' profiteert van de toeristenindustrie, waarin jaarlijks heel wat omzet wordt gemaakt. En dat allemaal omdat ze geen goede opleiding hebben kunnen genieten. Gek toch, want uiteindelijk zijn de Masaï degene die er het meeste van het gebied en de cultuur weten!

kenia masaimara vrijwilligermetkindjes

   

facebook  

De begeleiders op van het Masai Mara project houden een Facebook pagina bij over dit programma. Leuk om eens een kijkje te nemen!

  

De werkomstandigheden zijn niet altijd gemakkelijk. Je moet zelfstandig en gemotiveerd zijn en beschikken over veel aanpassingsvermogen. Over het algemeen kun je niet echt een project kiezen, maar zul je met een aantal van bovenstaande projecten meedraaien. Kijk hiervoor ook bij een voorbeeld van een weekschema van een doorsnee vrijwilliger. Let op: tijdens de Afrikaanse schoolvakanties heb je minder contact met de lokale bevolking en werk je meer op het gebied van natuur en onderhoud.

 

kenia masai mara job ammerlaan


 


Weblog over de ervaringen in Kenia

vrijwilligerswerk masai mara zonsondergang claudio den dapper.jpg........Dit vrijwilligerswerk was een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb. De hele maand ben ik gelukkig opgestaan en gaan slapen. Nog nooit heb ik zoveel gelachen als hier. Iedereen is hier gelukkig ook al hebben ze veel minder dan we allemaal hebben, ze trekken hun plan met wat ze hebben en zijn dankbaar voor alles.

Ik heb de schoonheid van de natuur gezien, de dieren hier in het wild gezien zoals het hoort te zijn. Les gegeven voor 80 kinderen die met een glimlach op de banken zaten en super gelukkig waren als ze iets kleins als een ballon kregen. Ik heb de mooiste zonsopgangen, zonsondergangen en de sterrenhemel op zijn helderst gezien. Dagelijks blijf ik de natuur in zijn pracht bewonderen, ik kan niet genoeg krijgen van dit alles maar toch stopt het, toch voor even.

Zonder projecten als dit zouden diersoorten zoals de leeuw, neushoorn en olifant binnen een x-aantal jaar uitgestorven zijn. Het zou een zonde zijn als deze prachtige wezens zouden verdwijnen. Ook zorgen deze projecten ervoor dat kinderen in de buurt gratis naar school kunnen gaan en kunnen groeien in het leven. Ook worden vrouwen onderwezen en eerlijker behandeld als vroeger. Het geeft voordelen voor iedereen hier, als ze het willen aanvaarden om hun oude levensgewoonten aan te passen. Wat vaak een probleem is.

Reizen als vrijwilliger maakt een reis veel aangenamer. Je bent dichter bij de plaatselijke bevolking, je leert hen echt kennen en merkt dat ze niet zo verschillend zijn als ons. Je krijgt dingen te zien die toeristen nooit zullen zien en je krijgt voldoening van je werk.

Bij deze is het mijn laatste blogbericht en dank ik iedereen nogmaals voor de berichten. Het was leuk de reacties te lezen maar nog leuker om hier te zijn.

Kijk voor meer ervaringen van Claudio op: www.claudiodd.waarbenjij.nu
 

 

Accommodatie

Je verblijft in een rustieke, redelijk comfortabele accommodatie bij de Koiyaki Guiding School middenin de Keniaanse bush. Er is een buitenkeuken aanwezig en ook de 'eetzaal' bevindt zich in de Keniaanse buitenlucht. De kok zorgt iedere dag voor lekkere maaltijden. Er is ook personeel dat het huishouden en de was voor haar rekening neemt. Slaapzalen zijn gescheiden. Er zijn klamboe's (maar als je je eigen mee wilt nemen, is dat prima). Eigen waterfles meenemen is wel handig. Verder moet je er rekening mee houden dat je écht in de wildernis zit. Dus 's avonds even zonder gids een ommetje maken is geen aanrader en moet je zeker niet willen! 

Britt Klaassen, ex-deelnemer van dit project maakte voor de thuisblijvers een filmpje van de accommodatie.
 

 kenia masai mara job ammerlaan

Veel foto's die zijn gebruikt op deze site over het Masai Mara project zijn gemaakt door Ole Bernt Frøshaug, Basecamp Foundation en door Job Ammerlaan (deelnemer van dit project in 2014)


Download programma informatie Masai Mara

pdf_logo

Programma informatie Vrijwilligerswerk Masai Mara, Kenia

  

 kenia masai mara job ammerlaan


African Impact

In veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichtingen The Happy Africa Foundation en ALERT zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

 

Vrijwilligerswerk Masai Mara | Prijzen en voorwaarden | Startdata 

  

 


Klik hier voor een overzicht van meer wildlife- en natuurprojecten wereldwijd

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord