Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Costa Rica
 > Combi met CubaBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Combi met Costa Rica: Spaans en cultuur in Cuba en vrijwilligerswerk in Costa Rica


vrijwilligerswerk cuba markt

Wat wil een wereldreiziger nou nog meer dan zoveel mogelijk verschillende landen bezoeken! Met dit programma maak je in ieder geval al een goed begin... Je ontdekt een groot deel van het authentieke, levendige, muzikale Cuba, waarna je het echte leven meemaakt in het tropische Costa Rica. Je combineert hierbij een Spaanse taalcursus, danslessen, culturele excursies en vrijwilligerswerk.

Met een taalcursus Spaans in de hoofdstad van Cuba, Havana, en verschillende culturele excursies in de omgeving start je je reis op een informatieve maar vooral op een superleuke manier. De Spaanse woordjes die je in Cuba leert, kun je daarna in de praktijk brengen in het mooie Costa Rica, waar je nog een paar weken vrijwilligerswerk doet. Kortom, alle opties liggen voor je open in het mooie Midden-Amerika!

 

Ontdek Cuba: Taal en cultuur in Havana

vrijwilligerswerk cuba localsDe eerste vier weken van dit programma verblijf je in het oude Havana, oftewel Habana Vieja. Dit is het oude centrum van de hoofdstad Havana en staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je verblijft in een Casa Particular, dat wil zeggen dat je tijdelijk bij een gastgezin woont waar je een kamer en suite deelt en waar je ook zult ontbijten en lunchen. Hopelijk vind je hier een tijdelijk 'thuis' en een gezellige tijd met de locals!

De lesuren zijn elke maandag t/m vrijdagochtend van 09:00-11:45, waarbij je 3 keer een intensieve Spaanse les volgt van 45 minuten, met elke keer 15 minuten pauze
om weer even bij te komen. In de middagen is er tijd voor
culturele activiteiten. Zo ga je twee keer per week naar
danslessen van ongeveer een uur per keer, en kun je je mengen in de wereld van Salsa, Son, Rueda de Casino, Mambo, Cha cha cha en Rumba. Superleuk dus, en na niet al te lange tijd ben jij een Latin ster!

vrijwilligerswerk cuba natuurEr zullen ook een paar culturele excursies plaatsvinden zoals bijvoorbeeld een middagje naar het Museo de Arte Cubano of een wandeling over het mooie Paseo del Prado waar de open-air kunstenaars je met liefde hun meest recente werk laten zien. In de weekenden zijn er ook activiteiten gepland. Zo ga je bijvoorbeeld een weekendje met twee overnachtingen naar Viales Valley. In korte tijd wordt je één met Cuba, met haar taal, cultuur, natuur en met de vrolijke, ontspannen Cubanen.

 

Vrijwilligerswerk in Costa Rica

Na het volgen van een talencursus ga je aan de slag als vrijwilliger op een sociaal- of een natuurproject. Het is de ultieme kans om betrokken te raken bij de fantastische natuur en bevolking, want je werkt met de Tico’s zelf. Na boeking geef je aan welk soort werk je voorkeur heeft: werk in natuurparken of sociaal werk. Het definitieve project waar je gaat werken krijg je toegewezen na aankomst, in overleg met de talenschool. Je werkt meestal dagdelen. Over het algemeen ben je in het weekend vrij. Hieronder een paar voorbeelden:

 

* El Silencio: Wildlife Rescue Center and Community Project

costa rica vrijwilligerswerk animal rescueDit project is gelegen in de provincie Puntarenas aan de Pacific Coast. Het is ongeveer 4 uurtjes met de bus vanaf San Jose en een half uurtje van de stad Quepos. Redelijk afgelegen dus en heerlijk rustig als je het vergelijkt met de hoofdstad San Jose. Rust, ruimte, gastvrije mensen en een prachtige natuur. Wat wil je nog meer?! Als vrijwilliger verblijf je bij een gastfamilie die meestal op loopafstand van de verschillende projecten woont. De familie is onderdeel van de gemeenschap waar je vrijwilligerswerk voor gaat doen. Je kunt echt met van alles helpen. Denk aan:

 • Meehelpen op de boerderij: koeien melken, melk rondbrengen in het dorp en meehelpen met de zorg voor de kudde koeien
 • Meehelpen in de groentetuin: nieuwe groenteplantjes poten, compost maken, groente oogsten en in het dorp rondbrengen
 • Meehelpen in het dorpswinkeltje: verkoop van lokale producten
 • Meehelpen met klussen op het gebied van onderhoud in het dorp
 • Schoonhouden van wandelpaden (hiking trails)
 • Herstellen van bruggen en paden
 • Houten borden maken (bewegwijzering) naar het Wildlife Center en naar de verschillende hiking trails
 • Meehelpen in het Dieren opvangcentrum: voedsel voorbereiden, dieren voeren, kooien en hokken schoonmaken, bouwen en herstellen van dierenverblijven en voederplateau's.


* Sea Turtle Protection Projects
vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasseIn Costa Rica zijn er verschillende ecologische en duurzame projecten die zich inzetten voor de bescherming van zeeschildpadden die hun eieren komen leggen aan de Pacific en Caribean Coast. Verschillende stukken strand zijn beschermd gebied geworden zodat de verschillende soorten schildpadden daar in alle rust en zonder gevaar hun eieren in het zand kunnen begraven. Denk aan de lederschildpad, de soepschildpad en de karetschildpad.

Je inzetten voor schildpadden is natuurlijk fantastisch werk maar vergis je niet....het is ook erg hard werken! Het kan lichamelijk soms behoorlijk pittig zijn en bovendien is het meeste werk 's avonds en 's nachts. Weer of geen weer. Je loopt dan kilometers over het strand te patrouilleren door zacht en nat zand. Wel goed voor je kuiten! Er zullen echt dagen zijn dat je geen schilpad zult zien; de natuur laat zich nou eenmaal niet commanderen. Ze komen wanneer ze komen, niet omdat wij dat willen. Houd er vervolgens ook nog eens rekening mee dat het in Costa Rica heet en vochtig kan zijn. Klam dus. Een prima klimaat voor muskieten en zandvliegjes. Niet gevaarlijk maar wel ontzettend irritant.

vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasseSoms kun je in zowel de dag- als nachtploeg worden ingeroosterd wat betekent dat er een paar uurtjes slaap bij inschieten. Overdag ga je niet patrouilleren maar werk je in de soort couveuse voor schildpadjes. Hier worden de schildpadeieren op de juiste temperatuur worden gehouden en uitgebroed. Een soort van kraamkamer dus. Andere taken zijn:

 • Het maken en plaatsen van waarschuwingsborden op het strand en richting het broedcentrum
 • Patrouilleren op het strand om te kijken of er schildpadden aan land komen om te nestelen
 • Pasgelegde eireren verzamelen en deze direcht naar het broedcentrum brengen
 • Informatie verzamelen over wat er allemaal in de kraamkamers gebeurt
 • Pasgeboren schildpadjes terug in zee brengen
 • Schoonhouden van het strand
 • Schoonhouden van het terrein waarop het broedcentrum staat
 • Deelnemen aan andere projecten op gebied van milieu en natuurbeheer

vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasseVoor dit project is het wel handig om het broedseizoen even in de gaten te houden: van half februari tot juli is het broedseizoen voor de lederschildpad (met mei als topper). Voor de soepschildpad is dat van juni tot november (hoogseizoen september).

Zoals gezegd zijn er verschillende projecten aan zowel de Caribische kust als aan de Pacific Coast. De projecten liggen uiteraard aan de kust en soms ver van de bewoonde wereld. Maar wel in een paradijselijk mooie omgeving. De omstandigheden zijn behoorlijk basic en vaak is er GEEN electriciteit.

 

* Vrijwilligerswerk in Nationale Parken
vrijwilliger in jungle costa ricaCosta Rica is een betrekkeljk klein land is maar het aantal hectares natuur is in verhouding inmens groot. Zo'n 5% van alle dier- en plantensoorten die er op deze wereld ooit zjin waargenomen, komt in Costa Rica voor. En dat is heel veel! Dat houdt bijvoorbeeld dat er zo'n 8500 plantensoorten zijn geteld, 220 soorten reptielen, 160 soorten amfibieën, 205 soorten zoogdieren en 850 soorten vogels. En dat allemaal in éé'n land. Maar door ontbossing, stroperij, gebruik van schadelijke pesticiden, illegale handel in dieren en gebrek aan kennis worden ook in Costa Rica sommige dier- en plantsoorten in hun voortbestaan bedreigd.

Hnatuurproject costa ricaet inzetten van vrijwilligers in Nationale Parken en beschermde natuurgebieden is inmiddels erg belangrjik geworden aangezien er te weinig lokale staffmembers zijn om het werk te verrichten door overheidsbezuinigingen. Zonder hulp van vrijwilligers blijven veel belangrijke werkzaamheden liggen. En de natuur is daar uiteindelijk de dupe van. Het (vrijwilligers-)werk wordt georganiseerd door zowel de National Park Association (overheidsinstantie) als door particuliere instanties. Vrijwilligers helpen mee met natuurbeheer, onderhoud van de faciliteiten in de Nationale Parken, het helpen van bezoekers die de parken komen bezoeken en uiteraard de dagelijkse werkzaamheden die per park of natuurgebied (en per seizoen) kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan paden aanlegen of onderhouden (wegkappen van overtollig groen), bezoekers door het park leiden, bewegwijzeringsborden plaatsen, uitkijkposten bemannen, patrouilles lopen, dieren beschermen en onderhoud- en contructiewerkzaamheden verrichten.

costa rica papegaai in boomTijdens je verblijf in een National Park verblijf je vaak in een eenvoudige accommodatie (gastgezin/lodge) op het park zelf en krjigt 3 maaltijden per dag. De accommodaties zijn vaak erg eenvoudig en basic maar er is wel een badkamer/douche aanwezig. Je deelt de kamer met een andere vrijwilliger(s). Je werkt 6 dagen in de week en het is niet de bedoeling om tijdens deze werkdagen het park te verlaten zonder toestemming.

Nog even een paar wist-je-datjes:

 • De meeste rangers/medewerkers spreken geen of nauwelijks Engels
 • Je werkt op zijn minst 4 uren op een dag (soms meer) in warme en vochtige omstandigheden. Dat kan lichamelijk best zwaar zijn.
 • De parken/natuurgebieden liggen vaak 'in the middle of nowhere' en je zult daardoor weinig contact met de buitenwereld hebben
 • Ongedierte zoals muskieten en zandvliegen zijn geen uitzondering. Niet gevaarlijk overigens, wel even aan wennen.
 • Tijdens het regenseizoen (mei-november) zijn er minder werkzaamheden te verrichten
 • In je vrije tijd kun je niet zo veel kanten op, dus neem je lievelingsboek mee, je fotocamera, je cursus Spaans-voor-beginners of de Mens-erger-je-niet-reiseditie om met andere vrijwilligers een potje te kunnen doen.* Sociale projecten in San José en in de rest van Costa Rica

vrijwilliger aan het werk in costa ricaSociale projecten bestaan uit bijvoorbeeld kinderdagverblijven of speciale instellingen voor bejaarden of gehandicapten, in en rond San José maar ook aan de Pacifische kust bijvoorbeeld. Voor sociaal werk is ervaring soms handig, maar nog belangrijker is eigen initiatief en creativiteit. Als je bijvoorbeeld met kinderen werkt, kan het werk bestaan uit activiteiten bedenken, verzorging, spelen of lesgeven. Er zijn ook een aantal projecten (ziekenhuizen, klinieken) voor mensen met een medische achtergrond. Je woont tijdens het sociale vrijwilligerswerk bij een gastgezin.


Bekijk hier de complete lijst met natuur- en sociale projecten

 

Accomodatie en maaltijden

vrijwilligerswerk cuba vintage carsTijdens de Spaanse taalcursus en de culturele activiteiten in Havana, verblijf je in een Casa Particular. Dit is een door de regering goedgekeurde accommodatie bij mensen thuis. Je deelt een kamer met een andere vrijwilliger. Jouw Casa is zorgvuldig door ons geselecteerd, op een centrale locatie in Habana Vieja. De familie waarbij je verblijft heeft ervaring met internationale vrijwilligers en kunnen jou dus precies vertellen wat je maar wilt weten! Ze spreken zelfs een beetje Engels. Daarnaast is de vader van de eigenaar van dit pand een dokter met een privékliniek. Deze is speciaal gericht op toeristen en je kunt hier dus makkelijk heen in geval van ziekte. Ideaal! Tijdens je verblijf in deze Casa is het avondeten niet inbegrepen, het ontbijt en de lunch wel. Je kunt heel gemakkelijk en vaan heel goedkoop in de Cubaanse restaurantjes terecht voor je diner!

Als je sociaal werk gaat doen in Costa Ric, blijf je in San José en woon je ook tijdens het vrijwilligerswerk bij je gastfamilie. Als je op één van de vele natuurparken gaat werken verblijf je tijdens het vrijwilligerswerk in een eenvoudige accommodatie in de natuurparken (gedeelde kamer, halfpension). De maaltijden hier bestaan vaak uit rijst, bonen, pate, rood vlees, groente en heel veel fruit. Jammie. Vegetariërs zijn uiteraard welkom, maar dan moet je dat wel even van tevoren aangeven.

 

Combi met Cuba | Prijs en voorwaarden | Startdata

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord