archive-faq.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

FAQ

Filter op reistype

Vrijwilligerswerk: Ik heb een project geboekt. En nu?

Wat super leuk dat je een vrijwilligerswerk- of natuurproject hebt geboekt, of wilt gaan boeken! Erg mooi dat ook jij de handen uit de mouwen wilt steken om een positieve bijdrage te leveren in het buitenland. Je hebt een keuze kunnen maken uit onze projecten. Maar wat nu?

Stap 1: De bevestiging

Nadat we van jou een boeking of aanvraag hebben ontvangen, gaan we als eerste een plek voor je reserveren op het project van jouw voorkeur. In 99% van de gevallen zal blijken dat er plek is om daar aan de slag te gaan. Lukt het niet (bijvoorbeeld in een drukke periode) dan laten we dat weten en gaan we een alternatief bespreken of jouw boeking zonder kosten annuleren. Maar bijna altijd is er plek en dan gaan we jouw boeking bevestigen (meestal binnen 24 uur maar maximaal binnen 3 werkdagen). De bevestiging ontvang je via de mail. In de bevestiging vind je alle benodigde documenten om aan de slag te gaan.

Stap 2: Jij gaat aan de slag

Voordat je als vrijwilliger aan de slag kunt gaan, wil een project wel weten wie jij bent en wat jij kunt. Elke vrijwilliger maak een dossier van zichzelf. De hoeveelheid informatie verschilt per project en ligt o.a. ook aan de werkzaamheden en de mensen waarmee je in contact komt. We willen in ieder geval weten wie jij bent, wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn en welke wensen en verwachtingen je hebt. Daarnaast hebben we gegevens van jouw verzekering, de thuisblijvers en jouw aankomst en vertrek nodig, net als eventuele dieet wensen of allergieën. Voor alle sociale projecten en voor sommige natuur of wildlifeprojecten hebben we ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Om dit aan te vragen, ontvang je in de bevestiging een speciaal document.

Als deze informatie stuur je terug naar jouw programma coördinator. En na een controle wordt dit doorgestuurd naar jouw project. Zij zullen controleren of jij een goede match bent voor het project en indien nodig om aanvullende informatie vragen. In de meeste gevallen zal het lukken jouw te plaatsen.

Stap 3: Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees je in over jouw bestemming. Hoe meer je al weet, hoe kleiner de cultuurshock zal zijn. Maar ga ook bezig met vaccinaties, geldzaken en een geschikte reisverzekering.

Stap 4: Pre-departure informatie

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons de laatste relevante informatie. Denk dan aan details over de ophaalservice van de luchthaven, gegevens over een gastgezin (bij sommige programma’s) of de accommodatie, telefoonnummers van lokale begeleiders of last minute updates over het project of de situatie ter plaatse. Wat ons betreft ben je er dan klaar voor! Toch nog vragen, dan staan we voor je klaar!

Eenmaal op de bestemming neemt de zorgvuldige geselecteerde partners de zorg voor jou van ons over. Zij kennen de lokale situatie en de projecten het beste en zijn altijd bereikbaar.

Stap 5: De evaluatie

Natuurlijk willen we ook weten hoe jij jouw tijd in het buitenland hebt ervaren. Daarom ontvang je na afloop van je reis van ons een evaluatie via de mail. Op die manier weten we hoe je het hebt gehad, of onze projecten en partners aan de verwachtingen hebben voldaan en of jij je veilig hebt gevoeld tijdens de reis.

Ook zijn de evaluaties onmisbaar om projecten te verbeteren, de continuïteit te garanderen en zoveel mogelijk te bereiken. Daarnaast helpt ons om een beeld te krijgen van onze service zodat we alle vrijwilligers in de toekomst zo goed mogelijk kunnen assisteren. Het wordt ontzettend op prijs gesteld als ook jij de moeite wilt nemen ons te helpen door de evaluatie in te vullen!

Vrijwilligerswerk: Waarom betalen voor vrijwilligerswerk?

Waarom betalen voor vrijwilligerswerk bij Activity International? Die vraag horen we regelmatig, en eerlijk gezegd snappen we dat best wel. Tip: bekijk dit filmpje maar eens en je vraag is meteen beantwoord. En je snapt meteen waarom wij geld vragen voor het regelen van vrijwilligerswerk. Dit filmpje is trouwens gemaakt door Idex, de organisatie waarmee we samenwerken in Azië.

 

Nog even op een rijtje gezet. Je betaald dus niet voor het werk als vrijwilliger zelf, maar voor veel meer dan dat. Zoals:  

  • je wordt opgehaald op het vliegveld
  • je wordt naar een goed, georganiseerd, duurzaam en gekwalificeerd project gebracht
  • je krijgt heel veel informatie om je goed voor te bereiden, inclusief een training als je met kinderen/mensen gaat werken
  • je krijgt hulp van onze partnerorganisatie terwijl je het vrijwilligerswerk aan het doen bent
  • je komt in een goede accommodatie
  • je krijgt (bijna) alle maaltijden
  • je krijgt dagelijks transport naar het project toe
  • je doet culturele activiteiten in je vrije tijd zoals lokaal leren koken
  • je doet excursies in het weekend
  • je wordt geholpen met het aanvragen van het juiste visum
  • je wordt goed opgevangen in geval van nood of ziekte
  • je krijgt alle materialen die je nodig hebt om aan de slag te gaan

Tussenjaar: ik wil alles weten over (reizen in) een tussenjaar

Na je eindexamen er even tussenuit? Gestopt met je studie en tijd over? Ga op reis, ontdek nieuwe culturen, ervaar nieuwe dingen, ontmoet leuke mensen, leer een nieuwe taal en verleg je grenzen! Spannend! Maar geloof ons, dat is écht een hele waardevolle ervaring die je in je verdere leven zult meenemen. Je kunt tijdens je tussenjaar een paar weken tot een paar maanden op reis. Alleen op reis of in een groep reizen? Het kan allebei! Wat je ook maar wilt, wij helpen je erbij!  Kijk hier voor allemaal tips en tops over het nemen van een tussenjaar

Deze onderwerpen kun je er vinden:

  • Welke reizen zijn geschikt voor je tussenjaar in het buitenland?
  • Wat als je zakt voor je eindexamen?
  • Maak een plan (en betrek je ouders daarbij)
  • Inkomsten en uitgaven tijdens een tussenjaar
  • Wat als je ouders niet zo enthousiast zijn over een tussenjaar
  • Focus op studiekeuze tijdens breekjaar (en daarna op reis)?
  • Studie-uitval lager bij studenten met tussenjaarervaring
  • Studiekeuze maken tijdens je reis? Dat kan!
  • Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen volgens de Rijksoverheid
  • Jonger dan 18 jaar, hoe zit het eigenlijk met leerplicht?
  • Reizen voor 15 jaar en ouder

Au Pair: Heb ik een bepaalde vooropleiding nodig?

Een passende opleiding is handig, maar niet vereist. Wel moet je kunnen aantonen dat je minimaal 200 uur oppaservaring hebt (of soortgelijke ervaring, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf), die je in de laatste drie jaar hebt opgedaan. We vragen drie referenties, waarvan twee op het gebied van werkervaring met kinderen. Verder moet je een rijbewijs hebben, voldoende Engels spreken en mag je niet roken. Jongens kunnen niet geplaatst worden. Na aanmelding vindt een interview op ons kantoor plaats. We bespreken dan o.a. je ervaring. Ook maak je een psychologische test.

Wanneer je de opleiding SPW 3/Kinderopvang, SPW 4/Onderwijsassistent, PABO of HBO Pedagogiek hebt afgerond, kun je in Amerika ook als Au Pair Extraordinaire aan de slag gaan. Je maakt dan gebruik van alle voorwaarden van het Au Pair in America programma, maar je verdient vanwege je opleiding meer dan gewone au pairs. Wanneer je werkt als Au Pair ExtraOrdinaire is de kans groot dat het gastgezin waar je geplaatst wordt jongere kinderen (0-2) heeft.

Au pair: wanneer beginnen?

Je kunt het hele jaar door beginnen; er zijn maandelijks meerdere vertrekdata. Het is belangrijk dat je 4-6 maanden voor de gewenste vertrekmaand bij ons boekt. Dit omdat je na boeking nog diverse formulieren moet invullen en je door ons geïnterviewd wordt. Daarna gaan alle formulieren naar het kantoor in Londen, Amerika of Sydney. Onze collega’s ter plaatse zorgen ervoor dat jouw dossier voor gastgezinnen online zichtbaar wordt en als een of meerdere gastgezinnen interesse in jou hebben, kun je met hen akkoord gaan. Je hoeft dus pas ‘ja’ te zeggen tegen een gezin als je er zelf een goed gevoel bij hebt! Als je een geschikt gezin gevonden hebt, moet tot slot je visum en je ticket nog geregeld worden.

Au pair: vanaf welke leeftijd?

Het Au Pair Amerika programma is geschikt voor meiden van 18 t/m 26 jaar. Het Au Pair Australië programma is voor jongens en meiden van 18 t/m 30 jaar.

Let op: Aanmelden kan vanaf 17 jaar (op zijn vroegst 6 maanden voordat je 18 wordt). Je kunt echter je visum pas aanvragen en echt vertrekken naar de USA of Australië wanneer je daadwerkelijk 18 bent geworden.

Au Pair: moet ik een rijbewijs hebben?

JA! Afstanden in Australië en Amerika zijn heel anders dan afstanden in Nederland. Als Au Pair is het verplicht om in bezit te zijn van je rijbewijs. Je kunt je wel vast aanmelden voor het programma als je nog bezig bent met het behalen van je rijbewijs. Doorsturen van je dossier kan zodra je rijbewijs is behaald.

Let op: Bij het Au Pair Amerika – EduCare programma geldt, dat op het moment dat je naar Amerika gaat, je minimaal 6 maanden je rijbewijs moet hebben. Ook moet je een high frequent driver zijn. Dat houd in dat je minimaal vier keer per week auto rijdt.

Summercamp: welke vaardigheden heb ik nodig?

De Summercamps in Amerika bieden een breed programma aan sporten, spellen, kunst en handarbeid om de kampeerders te inspireren en motiveren. Camps zijn altijd op zoek naar ervaren en getalenteerde counselors die de kids kunnen begeleiden in een bepaalde activiteiten, vooral specifieke activiteiten zoals schermen en houtbewerken. Hieronder vind je een lijst van de activiteiten waarmee je in aanmerking kunt komen voor een baantje op een Summercamp!

Mocht jou talent er niet tussen staan, no worries, neem dan even contact met ons op! Kijken we samen of je alsnog in aanmerking kunt komen voor een Summercamp.

Arts & sciences

  • Acteren / drama
  • Computeren
  • Fotograferen
  • Glas-in-lood maken
  • Houtbewerken
  • Keramiek
  • Koken
  • Kunst en handarbeid
  • Leerbewerking
  • Muziek maken
  • Sieraden maken
  • Tekenen
  • Tie-dying
  • Weven
  • Zingen

Excercise & fitness

  • Aerobics
  • Dansen
  • Yoga

Outdoors

  • Hiken
  • Kamperen
  • GPS-lopen
  • Scouting

Sports

  • Atletiek
  • Basketball
  • Bergbeklimmen
  • BMX
  • Boogschieten
  • Golf
  • Gymnastiek
  • Hockey
  • Honkbal
  • Kajakken
  • Kanovaren
  • Karten
  • Lacrosse
  • Martial Arts
  • Mountainbiken
  • Paardrijden
  • Paintball
  • Roeien
  • Ropes Course
  • Schermen
  • Skateboarden
  • Softbal
  • Tennis
  • Voetbal
  • Volleybal
  • Wakeboarden
  • Waterskiën
  • Wielrennen
  • Windsurfen
  • Zeilen
  • Zwemmen

Summercamp: vanaf welke datum moet ik beschikbaar zijn?

Je moet 9 weken beschikbaar en zal niet later dan 20 juni naar de VS vertrekken. De voorkeur gaat uit naar ieder die eerder dan 20 juni vertrekken en langer dan 9 weken beschikbaar is. De beste kans op plaatsing is wanneer je beschikbaar bent van 1 juni tot 25 augustus.

Summercamp: wat is een J-1 visum?

Het J-1 visum geeft allen buiten de VS de kans om de cultuur van hun land te delen in de VS voor een bepaalde periode. Het J-1 visum is een vereiste om te kunnen werken als kampleiding of om deel uit te maken van het ondersteunende team bij het CIEE Camp Exchange USA programma.

Summercamp: kan ik me aanmelden wanneer ik minder dan 9 weken beschikbaar ben?

Nee, om mee te doen met het programma moet je 9 weken beschikbaar zijn.

Summercamp: hoe oud moet ik zijn om me te kunnen aanmelden?

Je kunt je aanmelden als je tussen de 19 en 26 jaar bent. Daarnaast moet je ervaring hebben met het werken met kinderen, je beschikt over leiderschapskwaliteiten en/of ervaring in een scala van activiteiten die worden uitgevoerd tijdens een zomerkamp.

Highschool: Waarom zou ik voor Activity International moeten kiezen?

Nou, je moet natuurlijk helemaal niets! Maar als je toch besluit om voor ons te kiezen, dan kies je wel voor heel veel ervaring. Activity International bestaat al bijna 30 jaar. En in die tijd hebben we heel veel avonturiers persoonlijk geholpen met hun buitenlanddroom. Want persoonlijk contact is voor ons erg belangrijk. Bovendien kun je bij ons kiezen naar welke school je graag wilt. Wij hebben een voorselectie gemaakt van Highschools waar wij erg enthousiast over zijn. Zo weten we precies waar wat we aanbieden en waar jij terecht komt.

 

Highschool: Moet ik per se een jaar naar een high school? Of kan dat ook korter?

Ja hoor, dat kan zeker ook korter! Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld 1 term te gaan.

Highschool: Kan ik samen met een vriend/vriendin naar een highschool?

Nee, helaas. Waarom niet? Omdat de kans dat je dan helemaal gaat integreren erg klein is. Je moet juist helemaal weg uit Nederland zijn en weg van je vrienden/familie zijn om je volledig in je nieuwe avontuur te storten. En dat kan het beste als je alleen gaat! Maar dat betekent níet dat er alleen voor staat. Integendeel, je zult van alle kanten hulp en begeleiding krijgen dus dat maakt het ietsje minder spannend.

Vrijwilligerswerk: Hoe zit het met vaccinaties?

De vaccinaties voor je reis zijn vaak niet het leukste deel van je voorbereidingen, de meeste mensen worden niet zo blij van deze soms gemene prikken. Het is echter wel één van de belangrijkste onderdelen van je reisvoorbereidingen. Welke vaccinaties je nodig hebt voor welk land zijn heel erg afhankelijk van je reisplannen. Ga je naar de jungle? Verblijf je veel in een grote stad die vrij hoog ligt? Ga je vrijwilligerswerk doen in een wildlife project? Blijf je in één land, of bezoek je ook een buurland?

Advies over vaccinaties: we willen wel, maar mogen niet!

Voor ons als programmacoördinatoren is het erg lastig om aan te geven welke vaccinaties je precies nodig zult hebben voor je reis. Wij kunnen natuurlijk wel spreken vanuit onze ervaringen, maar voor een uitgebreid vaccinatieadvies verwijzen wij onze deelnemers altijd door naar instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Zo zou je hiervoor naar de GGD bij jou in de buurt kunnen gaan, maar je zou ook advies in kunnen winnen bij je huisarts. Sommige huisartsen zijn ook bevoegd om reisvaccinaties te geven.

Om een idee te krijgen van de vaccinaties die je ongeveer nodig zult hebben voor je reis kun altijd eens kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering; www.lcr.nl.

Vergoed of niet?

Vaccinaties worden door sommige zorgverzekeraars (voor een deel) vergoed. Het is altijd aan te raden om even na te kijken wat de regels hiervoor zijn bij jouw zorgverzekering. Mocht je reisplannen aan het maken zijn voor een volgend jaar zou je nog kunnen vergelijken wat de vergoedingen hiervoor zijn bij andere verzekeraars, en wellicht kunnen switchen van verzekering.

Geen 100% garantie

Natuurlijk kunnen vaccinaties niet 100% voorkomen dat je ziek wordt tijdens je reis. Ter plekke is het belangrijk om zelf te voorkomen dat je ziek wordt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door; geen water uit de kraan te drinken, maar water uit flessen waarvan de dop geseald is, geen ijsblokjes in je drinken te doen (tenzij ze van gekookt- of van flessenwater zijn gemaakt), door je eten goed gaar te laten worden en eventueel wat langer te laten koken, door regelmatig je handen goed te wassen, door je goed te beschermen tegen muggen… En door nog vele andere maatregelen! Gebruik vooral je gezonde verstand.

Zelfs ondanks alle voorzorgen kun je helaas nooit helemaal voorkomen dat je ziek wordt. Zo zul je in bepaalde landen bijvoorbeeld bijna altijd in aanraking komen met de alom bekende ‘reizigersdiarree’. Zorg dat je altijd een goede reisapotheek bij je hebt zodat je snel kunt handelen, mocht dit nodig zijn. Hier moet o.a. paracetamol in zitten, diarreeremmers, ORS etc. Bij de apotheek en bij verschillende outdoorwinkels kunnen ze je helpen om je reisapotheek samen te stellen.

Thuisvaccinatie.nl: thuis op je eigen bank!

Nog handiger is het natuurlijk om je vaccinatieadvies én je vaccinaties thuis te krijgen. Meer informatie hierover kun je vinden bij Thuisvaccinatienl. Via deze website kun je een afspraak maken met een arts. Deze arts komt op de dag en het tijdstip waar jij voor kiest bij je huis of op je werk om jou je vaccinaties te geven. Kan niet makkelijker!

Thuisvaccinatie is een uitstekekend alternatief voor de GGD of andere vaccinatiecentra; zij komen langs wanneer het jou uitkomt!

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinaties en reisadvies bij je thuis
  • afspraken buiten kantooruren of in het weekend mogelijk
  • vaccinaties worden gegeven door erkende artsen
  • vergoeding is meestal (deels of geheel) mogelijk (afhankelijk van je zorgverzekering)

Wildlife: Wie is Wildlife coordinator Barry?

Een kennismaking met Wildlife specialist Barry Harzevoort

Barry Harzevoort

Hoe lang ben je nu eigenlijk al coördinator van de wildlifeprojecten van Activity International?
Ik neem de coördinatie van de wildlifeprojecten al voor m’n rekening sinds ik voor Activity International werk. Dat is alweer ruim 10 jaar.

In die 10 jaar tijd heb je de wildlifeprojecten van Activity International ongetwijfeld door en door leren kennen. Zou je een top 3 kunnen maken van de wildlifeprojecten die jij zelf het leukst vindt?
Er zijn natuurlijk verschillende redenen om een project heel gaaf te vinden, bijvoorbeeld: of ik het zelf heb bezocht, de locatie, de doelstellingen van het project en de reacties van vrijwilligers die er zijn geweest.

  1. Mijn persoonlijke favoriet is de Conservation Training Course die wordt aangeboden door de organisatie achter het Kwazulu Big 5 reservaten project in Zuid-Afrika. Super leerzaam en in een prachtige omgeving.
  2. Ook het Marine Conservation project op de Seychellen vind ik geweldig. Deze idyllische eilandengroep is natuurlijk een fantastische locatie om te verblijven en ik houd zelf ook heel erg van duiken.
  3. Tot slot hoort ook de Namibië ook absoluut in mijn top 3 thuis. Dit is namelijk een hele gave combi tussen je handen uit de mouwen bij een dierenopvang en indien je wilt ook meehelpen bij onderzoek op echt afgelegen plekken.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa Cheetah in University


Dit waren jouw favoriete projecten, maar zijn dit ook de populairste projecten die geboekt worden?

Nee, de top 3 van populairste projecten is als volgt (in willekeurige volgorde want ze ontlopen elkaar niet echt veel):

Waarom denk je dat juist deze 3 projecten zo populair zijn?
Deze drie projecten bevinden zich alle drie in Zuid-Afrika. Dit is een erg toegankelijk land en het is relatief goedkoop om er naartoe te vliegen. Hierdoor is ons aanbod van wildlifeprojecten in Zuid-Afrika hoog, waardoor het ook makkelijker wordt om verschillende projecten daar te combineren. De reden dat het Monkey Rehabilitation Center ons populairste project is, is omdat het erg ‘hands on’ is. Dat wil zeggen dat je hebt direct contact hebt met dieren. Het aanbod in dit soort ‘hands on’ projecten steeds beperkter.

Ik hoor nu al verschillende landen voorbij komen. Waar ter wereld biedt Activity International eigenlijk wildlifeprojecten aan?
De meeste wildlifeprojecten die we aanbieden bevinden zich in Afrika. Ook hebben we kleinschaligere projecten in Latijns Amerika en Azië. Het Olifantenproject in Thailand bijvoorbeeld, wat een mooi project is dat! Mag die nog bij mijn favorieten? Daarnaast bieden we in Canada en Australië nog andere projecten aan die zich ook richten op natuurbehoud.

Zuid-Afrika Welgevonden neushoorns

Is er in de afgelopen jaren eigenlijk veel veranderd in het aanbod van wildlifeprojecten?
Absoluut. In alle jaren dat we wildlifeprojecten aanbieden zijn we zelf steeds bewuster geworden van wat we aanbieden. We zijn niet bang om het gesprek aan te gaan met externe partijen die bepaalde aspecten van sommige van onze projecten ter discussie stellen. Zo blijven we zelf ook bijleren over de impact van onze projecten ter plaatse. We pakken de positieve dingen op en proberen zo de lokale situatie verbeteren. Zo hebben we de afgelopen jaren steeds meer de focus gelegd op de bijdrage van onze projecten op natuurbehoud in het algemeen. Het is voor ons namelijk niet voldoende als enkel de vrijwilligers een leuke tijd hebben en het bedrijf ter plaatse geld verdient.

Betekent dat dan ook dat Activity International projecten geschrapt heeft?
Jazeker. Momenteel bieden we een stuk minder projecten aan waarbij vrijwilligers direct contact hebben met dieren dan voorheen. In de praktijk is namelijk gebleken dat de positieve bijdrage voor de natuur van sommige van deze projecten niet groot genoeg was in onze ogen.

Om wat voor projecten ging dat dan precies?
Het ‘lion breeding’-project bijvoorbeeld. Het was vaak onduidelijk waar de leeuwen uiteindelijk terecht kwamen en al komen ze goed terecht, dan nog kun je je afvragen hoe zinvol het is om leeuwen te fokken. Er is tenslotte al te weinig ruimte om de huidige leeuwenpopulaties in stand te houden. Iets vergelijkbaars geldt voor het olifantenproject in Thailand. Dit project bestond uit het verzorgen van olifanten, waar op zichzelf natuurlijk niks mis mee is. We werden ons er echter steeds meer van bewust dat hierbij niet het welzijn van de olifanten centraal stond, maar het vermaak van de toeristen en vrijwilligers. We hebben er dus voor gekozen om zowel deze leeuwen- als olifantenverzorgingsprojecten niet meer aan te bieden.

Biedt Activity International dan nog wel goede alternatieve projecten aan voor mensen die graag ‘hands on’ met dieren willen werken?
Gelukkig hebben we goede alternatieven voor de projecten die we hebben geschrapt. We bieden namelijk nog wel verzorgingsprojecten met apen aan. Hierbij staat gelukkig wel het welzijn van de dieren centraal en apen zijn veel makkelijk te herintroduceren in de natuur dan bijvoorbeeld leeuwen. Ook bieden we ‘Big 5-projecten’ in Afrika aan, waarbij je wel op safari gaat om wildlife te spotten in de natuur, maar er geen fysiek contact met de dieren is.

Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project

En dan tot slot: zitten er nog nieuwe projecten aan te komen?
Jazeker! We houden altijd onze oren en ogen open en zijn ook op dit moment weer druk bezig met het regelen van nieuwe projecten. We zijn nog hard op zoek naar nog één of twee verantwoorde ‘hands on’ dierenprojecten. En de Galapagos Eilanden blijven op de wensenlijst staan. Houd de site in de gaten!

Wildlife: Waar komt de naam Big 5 vandaan?

Het is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de ‘Big 5’. Maar welke dieren behoren nou eigenlijk tot de ‘Big 5’? En waarom eigenlijk?

De ‘Big five’ bestaat uit de volgende dieren:

  • De leeuw: de koning der dieren.
  • De olifant: het grootste landdier ter wereld.
  • De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
  • De neushoorn: de meest bedreigde van de vijf, met name de zwarte neushoorn wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
  • Het luipaard: het moeilijkst te spotten van de vijf, hij houdt zich graag schuil in bomen en met zijn goede schutkleur is hij dan bijna niet te zien.

Kenia Wildlife Conservation and Community olifanten tellen

Jachtluipaard en luipaard: niet met elkaar verwarren!

Even ter info: vaak wordt gedacht dat een jachtluipaard en een luipaard twee namen voor hetzelfde dier zijn. Dat is niet zo. Een jachtluipaard (cheetah in het Engels) is veel kleiner en slanker gebouwd dan een luipaard (leopard in het Engels). Ook heeft het jachtluipaard “zwarte tranen” bij z’n ogen en dichte zwarte vlekken. Het luipaard heeft meer rozetten. Ondanks dat ze wel een klein beetje op elkaar lijken zijn ze totaal niet aan elkaar verwant. Het luipaard valt onder het geslacht van de brulkatten (samen met bijvoorbeeld de leeuw en de tijger), het jachtluipaard niet. Dan weet je het even…

Big 5: Jaguar + cheetah

Big 5: niets met formaat te maken

De term ‘Big Five’ heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt. Van oorsprong is de ‘Big Five’ dan ook een jagersterm. Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de ‘Big Five’ hebben bekroond. Gelukkig wordt er op deze dieren vandaag de dag steeds vaker met de camera geschoten in plaats van met het geweer. Ze zijn natuurlijk ook gewoon geweldig indrukwekkend om te zien. Veel mensen beschouwen de ‘Big Five’ vandaag de dag als de vijf dieren die je gezien moet hebben als je naar Afrika gaat.

Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation le

De ‘Big Five’ wordt de ‘Big Seven’
Nu de ‘Big Five’ steeds meer een term voor natuursafari’s is geworden in plaats enkel een jagersterm, hoor je ook regelmatig de term ‘Big Seven’ in plaats van ‘Big Five’. Naast deze vijf indrukwekkende landdieren zijn er namelijk ook nog twee zeedieren die niet op je lijstje mogen ontbreken als je wildlife gaat spotten in Afrika: de walvis en de witte haai.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales

Big 5 op bankbiljetten
Het meest bekende land om de ‘Big Five’ te spotten is Zuid-Afrika, hier staan ze zelfs afgebeeld op de bankbiljetten. Maar ook in Congo, Kenia, Namibië, Tanzania, Zambia en Zimbabwe komen deze vijf prachtdieren voor.

Zuid=Afrika geld

Projecten Big 5

Activity International biedt je de mogelijkheid aan om te helpen de Big 5 te beschermen. Je hebt grote kans om de Big 5 te spotten tijdens de volgende projecten:

De natuur is geen dierentuin. Dus 100% zeker is het niet. Duimen maar!

Highschool: Hoe haal ik het beste uit mijn Highschool jaar?

1. Spend time with your host family

When you arrive, it might be more comfortable to spend a lot of time alone in your room, or talking with friends and family back home. This is natural – you’ll be missing them! But the best way to avoid homesickness is to connect with your host family or other students at your school. Have conversations, play games, watch television, or help with dinner with your host family. Talk about how you feel. They’ll do their best to make you feel better. It’s a good idea to call home only once a week. Being in contact more often only prolongs adjustment and makes homesickness worse.

 

2. Expect some ups and downs

All of a sudden, you’re confronted with a new and unfamiliar culture. It’s a shock – and that’s its name: culture shock. It affects everyone to some degree.

At first, everything is great – it’s all fresh and exciting. But before long, cultural differences start to show, sometimes in unexpected ways. It can be frustrating for everyone, as you and your host family adapt to one another. Nobody expects you to become an American teenager!

Getting used to your new surroundings can take a few weeks, or a few months. Once that happens, you’ll feel more settled and happier – and so will your host family. As always, talking with your family about how you’re feeling and what you’re experiencing can really help. The more open you are, the easier it will be.

After many weeks in your new surroundings, going back home also can be a challenge. That’s culture shock in reverse. It, too, is natural.

3. Living with your host family

One of the most important CIEE program rules is to “live as a member of your host family, respect the rules and customs of your host family, and accept the responsibilities given to you.”

Just like your family back home, your host family members do things in a certain way, and they’ll expect you to act appropriately. There are rules to follow, some of which might seem strange to you. Your host family will talk to you about this when you first arrive. And if you’re unclear or have any questions at all, ask!

It’s important for you to follow your host family’s rules. They’ll treat you as one of their own children. And in turn, you should treat them with the respect they deserve, which includes following rules that are important to them.

Your host parents may seem overprotective of you sometimes. Part of American culture is to closely guard our children from harm and make sure they stay out of trouble. Your host parents are only looking out for you. There may be rules about curfews and making sure your host parents know where you are, who you’re with, and what you’re doing. Give them peace of mind. Stay in touch, and be where you’re supposed to be.

4. Technology: Know when to unplug

You’re on a great adventure, so make the most of it! Smartphones and computers are a good way to capture and share your experiences with friends and family. Make full use of them. CIEE even runs photo and video contests with great prizes.

But technology can also cut you off from interaction with people. Make sure you open your eyes and ears, and live life in the real world. Surfing the web or playing video games should never come before participating in an activity or spending time with your host family.

We recommend keeping your use of technology outside of schoolwork down to one hour a day. It’s also a good idea to not take your computer or phone to your bedroom. That can isolate you from your host family. At the minimum, leave your devices behind when you go to bed to make sure you get a full night of rest.

5. Succeeding at school

Every school has its own rules about what grades are acceptable. It’s important for you to learn what those rules are and what the consequences are for not performing to that standard. Failing grades could result in academic probation or expulsion from schools.

If you’re having trouble, speak up right away. Your host family can help. So can your Local Coordinator. Also, be sure to talk to your guidance counselor and teachers at school. You can work with a tutor to improve your schoolwork.

One of the things you’ll spend a lot of time doing is improving your English. Here are some tips to help you:
•Carry a mini dictionary with you whenever possible. Look up words that you don’t know. You can download a free dictionary app for your phone or go to dictionary.com if you don’t want to carry a book.
•When you hear a new word, write it down. Then, look up its meaning when you have a chance. Returning to a new word later helps you remember it.
•Try not to answer questions with just ‘yes’ or ‘no.’ The more you say, the more practice you’ll get.
•Don’t be afraid to ask questions when you don’t understand.
•Have a sense of humor. It’s OK to make mistakes. They’ll help you to learn!
•Watch television, and repeat what people say. This is good pronunciation practice.
•Consider recording your classes. If you can listen to them again at home, you can ask for help with the parts you don’t understand.
•Talking to friends or joining a club is also a good way to learn English.

The following tips can help make schoolwork easier. Your host family or classmates probably have some good ideas, too.
•Carry an assignment pad to every class. Write your assignments in it, then show it to the teacher to make sure you didn’t miss anything.
•Write your assignments on a calendar at home so that you can plan ahead for tests and projects.
•Decide on a time to study every night. Study for at least one hour. If you have no homework, review your class notes or textbook.
•Finish all homework assignments on time.
•Everyone is there to help – your host parents, classmates and teachers. Don’t be afraid to ask for assistance!
•Ask a classmate to be a study partner, or join a study group.
•Take notes in class. If you don’t understand something, look it up when you get home.
•Balance studying with activities you enjoy. Take a break from homework, and go for a walk, or do something relaxing with your host family for a little while. It will help your brain stay fresh.
•Make sure you’re getting enough sleep. Speaking a foreign language is tiring.

 

6. Make time for fun and enrichment

Cultural exchange is about making friends. The very best way to do that is to participate! Get involved in school and community activities, sports, and volunteer projects. Sign up for at least one sport or after-school activity and take part in events like the springtime social event Americans call “prom.”

You might want to take part in a community service project. This is a great way to do something you’ll be proud of. What makes a great project? Think of something that interests you and can improve the community. Here are some ideas:

Government
Volunteer at local government offices, agencies, town hall, or political headquarters, to see how this country is run and learn about American politics. Contact your local congressperson, or check out www.firstgov.gov for more information.

Environment
Join or create organizations dedicated to environmental causes, such as conservation, recycling, local cleanup, land and air purification, and wildlife preservation.

Community
What do you do best? What do you enjoy? Share it with others!
•If you like to cook, inquire with a local soup kitchen about serving a special dish from your home country.
•If you like to play soccer, organize a soccer clinic for local children.
•Teach people your language, or give a presentation about your country.
•Help someone learn to read through a literacy program (and practice your English at the same time).
•Volunteer at a local retirement home helping an elderly person buy groceries or by just playing a game together.

Your host family or Local Coordinator can help you get started.

Wat is nou eigenlijk ‘backpacken’?

Backpacken is een manier van reizen dat je vrijheid geeft. Maar wat is backpacken nou precies? Wat het verschil met backpacken ten opzichte van ‘gewoon’ reizen maakt, is de manier waarop je reist. Je zou het een lifestyle kunnen noemen. Backpacken is low- budget manier van vrij reizen – vaak met alleen een rugtas op. OP de site van www.Lonedrifers.nl vonden een prachtige omschrijving en die zoudne we graag even willen lene:

Backpacken

Backpacken is vooral populair bij jonge mensen, met name net afgestudeerden of studenten die een jaar met school stoppen om te gaan reizen.

Het woordenboek Van Dale omschrijft een backpacker als:

“back·pac·ker (de; m,v; meervoud: backpackers)
1(jonge) toerist met een rugzak die rondtrekt”

Wat is een backpacker

De betekenis van backpacker wordt door de Dikke van Dale omschreven als “iemand die met een rugzak reist”. Vroeger waren backpackers vooral de budget bewuste jongeren die de wereld over reisden. Maar de moderne backpacker is niet meer aan leeftijd gebonden. Stelletjes, gezinnen, maar ook ouderen reizen tegenwoordig al backpackend de wereld over. Daarnaast heeft een backpacker tegenwoordig meer te besteden en zo is de term flashpacker ontstaan.

Wie zijn backpackers? Iedereen, ongeacht leeftijd, budget en type reiziger, kan een backpacker zijn (of worden). Iedereen kan backpacken.

Wat je doet als backpacker:

  • Je legt in principe niets vast
  • Je boekt meestal alleen een heen – en terugreis. Of een wereldticket waarbij je tussendoor over land reist
  • Je hebt de vrijheid om naar een land te vliegen en geen vaste planning te hebben
  • Je hebt vaak (alleen) een backpack bij je.

Het mooie van backpacken

Door het backpacken kom je op plaatsen waar je anders nooit was geweest. Ik hou ervan om naar een land te vliegen geen vaste planning te hebben. Meegaan met de flow. De vrijheid in waar je wanneer en hoe er naar toe gaat. Veel backpackers vliegen zonder een echt plan te hebben en dat is zo gaaf. Echt, hoe eng je het ook lijkt, once you go backpacking you’ll never go back (home). Je ontmoet mensen die je over mooie plekken weten te vertellen, waar je tijdelijk mee reist en die jouw route vaak bepalen. Backpacken gaat meer om het beleven van andere culturen en persoonlijke groei dan om te feesten. Om even weg te zijn. De wereld is even je huis en reizen is je leven (op dat moment).

Lange periode?

Backpackers reizen meestal voor een langere periode, langer dan de meeste toeristen en in verschillende landen. Het aantal landen verschilt en zo ook de lengte van de reis: van enkele weken tot een aantal jaar.  Om je manier van reizen backpacken te noemen, hoef je niet per se een jaar of langer weg te gaan. Zo kun je prima 2 weken backpacken. En desnoods doe je dat in Europa, dicht bij huis. De meest populaire plekken onder Nederlandse jongeren om te backpacken zijn vooral Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Amerika en Zuid Oost Azië.

 

Heb ik een reisverzekering nodig?

Dit hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af, maar het is wel belangrijk om dit voor vertrek goed uit te zoeken. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Veel zorgverzekeringen hebben wel een buitenlanddekking voor ziektekosten, maar zaken als bagage of bijzondere reiskosten (als je eerder naar huis moet vanwege ziekte bijvoorbeeld) zijn vaak niet meeverzekerd. Kijk dus goed naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
  • Als je een doorlopende reisverzekering hebt, dan is deze vaak niet geldig bij een langer verblijf in het buitenland. Check voor vertrek of er een maximum zit aan het aantal dagen dat je in het buitenland gedekt bent.
  • Niet alle zorg- of reisverzekeringen dekken schade die is opgetreden tijdens het werken in het buitenland.
  • Bij Activity International kun je twee reisverzekeringen afsluiten die speciaal gemaakt zijn voor langere reizen en (vrijwilligers)werk in het buitenland. Bij beide verzekeringen, de Special ISIS verzekering en de Lang op Reis verzekering, kun je dekkingen optioneel afsluiten of juist weglaten. Zo kun je de verzekering helemaal laten aansluiten op jouw wensen. «

Kan ik ook een reisverzekering afsluiten als ik niet bij jullie geboekt heb?

Ja, dat kan! Ook al ben je geen deelnemer van Activity International, je kan toch via ons de Special ISIS verzekering of de Lang op Reis verzekering afsluiten. Deze verzekeringen zijn speciaal bedoeld voor mensen die (langere tijd) gaan reizen en werken in het buitenland. Beide zijn gemakkelijk online af te sluiten. Zie ook onze informatie over reisverzekeringen voor de premies en voorwaarden van deze verzekeringen. «

Vrijwilligerswerk: is er een maximum leeftijd?

Nee, normaal gesproken is er geen maximum leeftijd verbonden aan het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Echter er zijn een paar projecten waar wel een maximum leeftijd geldt. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld speciale visumeisen of de doelgroep waar onze partnerorganisatie ter plaatse zich op richt. De meeste vrijwlligersprojecten staan echter open voor iedereen die avontuurlijk en flexibel ingesteld is en openstaat voor andere culturen. Het is wel zo dat meer dan de helft van onze deelnemers jonger dan 25 jaar is. Dit komt omdat er in deze groep vaak langere reizen gemaakt (kunnen) worden. Tijdens het verblijf in het buitenland kom je dus wel veel jongeren tegen. Belangrijk is vooral aanpassingsvermogen en een goede fysieke gesteldheid. Je bent uiteindelijk zo jong als je jezelf voelt!

De leeftijdsgrenzen kun je terugvinden op de pagina’s bij de specifieke projecten.

Wie zijn eigenlijk onze deelnemers?
Onze deelnemers hebben een avontuurlijke en flexibele instelling, zijn nieuwsgierig, willen hun gezichtsveld verbreden en zoeken meer dan een gewone vakantiereis. Zo’n 60% is tussen de 18 en 24 jaar, 40% is tussen de 25 en 39 en een klein percentage is 40 jaar of ouder (maar dit aantal wordt steeds groter). Er boeken relatief meer vrouwen dan mannen en meer dan de helft reist alleen naar het buitenland. Veel deelnemers plannen hun reis tijdens of na hun studie of maken gebruik van een sabbatical. Maar er is ook een snel groeiende groep deelnemers die tijdens hun vakantie een korter vrijwilligersproject van 2 of 3 weken boekt.

Vrijwilligerswerk: Is het doen van vrijwilligerswerk zinvol?

Wat ons betreft heel zinvol. Maar je gaat met het doen van vrijwilligerswerk niet de wereld verbeteren. Je laat – als het goed is – wel een heel klein stukje wereld een beetje beter en mooier achter. En als het goed is heeft het ook veel moois met jou gedaan. Je hebt een unieke ervaring opgedaan die jouw rugzak heeft gevuld met levenservaring, respect en begrip voor andere culturen. De vraagt rijst natuurlijk meteen: is het dan wel zinvol als ik toch de wereld niet kan verbeteren? Ons antwoord is kort en krachtig: heel erg zinvol! Met alle kleine beetjes hulp, met alle extra paar handen kan in een paar jaar tijd heel veel worden gedaan. Al die positieve energie van al die enthousiaste vrijwilligers hebben al voor mooie resultaten gezorgd. En al die resultaten kunnen op de lange termijn wél een verschil maken. Hoe zeggen ze dat ook al weer? Vele druppels water vormen samen een oceaan…. En zo is het ook, wat ons betreft.

Hoe zit het met veiligheid?

Veiligheid voorop!

Activity Internationaal biedt projecten aan in landen waar het politiek stabiel is, waar geen noemenswaardige onrust heerst of waar geen sprake is van (grote kans op) natuurrampen. Wij volgen hierbij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de informatie die wij ontvangen van lokale partners waarmee we in de betreffende landen samenwerken. Uiteraard heeft de deelnemer zelf ook een eigen verantwoordelijkheid t.a.v. veiligheid. Wij adviseren alle deelnemers zich goed aan de ‘spelregels’ van het land te houden en goed naar de adviezen van ons én de lokale partners te houden.

 

#followyourdreams