Vrijwilligerswerk

 

Activity International

Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl
Home > Vrijwilligerswerk > Argentinie
 > Combi Argentinië - PeruBoek programma
Magazine
Blijf op de hoogte (nieuwsbrief)

boek nu

Combi Argentinië en Peru

argentinie_vrijwilligerswerk_kleurigehuizenLevenslust, gastvrijheid, kleurrijk, muziek en heel veel dans. De salsa, de samba, de gepassioneerde tango; Latijns Amerika bruist en leeft! En alles wat je zoekt, kun je vinden! Zo veel te zien, zo veel te genieten, maar ook nog veel te doen! We vinden het daarom helemaal niet gek dat veel van onze deelnemers bijvoorbeeld een taalcursus in Argentinië gaan doen en daarna vrijwilligerswerk in Peru. Sommige deelnemers combineren dit ook nog eens met een mooie reis naar bijvoorbeeld Ecuador, Costa Rica of Brazilië! Maar pas op: ben je eenmaal in Latijns Amerika geweest, dan zal je hart daar blijven. Je bent gewaarschuwd!

 

Om te beginnen: taalcursus Spaans in Buenos Aires

undefinedOm kennis te maken met de taal, volg je eerst een cursus Spaans op de taalschool in Buenos Aires. De taalschool zit in een prachtig oud gebouw in het centrum, en vlakbij het historische centrum en de beroemde Obelisc. Je hebt 20 lesuren per week les op je eigen niveau, in groepjes van maximaal 6 personen. Welk niveau je hebt, wordt op dag 1 bepaald aan de hand van een kleine test. De lessen kunnen 's ochtends of 's middags plaatsvinden. Dat hangt een beetje af in welke groep je wordt ingedeeld. De lessen zijn in het Spaans, zo leer je het snelst! Uiteraard zullen de professionele leerkrachten rekening houden met jouw Spaanse vaardigheden. Of het ontbreken daarvan. De school organiseert allerlei activiteiten voor de studenten. Zoals een tangoles, want dat kan natuurlijk niet ontbreken in deze omgeving! Maar denk ook aan allerlei andere naschoolse activiteiten zoals filmmiddagen, bezoekjes aan musea en je krijgt natuurlijk te zien hoe je de typische Argentijnse "mate" drinkt! De talenschool is een erg leuke en gezellige school met internationale studenten.

vrijwilliger bij gletsjerNa 4 weken spreek je een aardig woordje Spaans en heb je Buenos Aires tot jouw nieuwe thuis gemaakt. Maar ja, aan alles komt een eind......op naar Peru! Je kunt direct naar Cusco vliegen en meteen aan het vrijwilligerswerk beginnen. Maar je kunt het ook leuker maken door de bus te pakken en er bijvoorbeeld twee weken langer over te doen! Je kunt dan een stukje Argentinië en Chili meepakken, maar je kunt ook via Bolivia gaan. Dit wordt veel gedaan, heel tof!

Na aankomst in Cusco (Peru) word je opgevangen door de partnerorganisatie ter plaatse. Welk project je wilt gaan doen, bepaal je voorafgaand aan je verblijf. We moeten dus ook zeker weten dat je op een bepaalde datum aankomt, zodat we je kunnen inplannen.

 

meer informatie


Daarna: vrijwilligerswerk in Cusco

Na boeking krijg je een uitgebreide lijst en geef je aan welke drie projecten je voorkeur hebben. Wij proberen daar rekening mee te houden en je op een van deze projecten te plaatsen. Voor je vertrekt hoor je in welk project je definitief geplaatst bent.

vrijwilligerswerk peru project amgios de los ciegosJe kunt terecht bij zo'n dertig organisaties op sociaal en educatief gebied, zoals weeshuizen, kinderopvang, een 'shelter' voor straatkinderen of een jeugdgevangenis. Je taken variëren van Engelse les geven tot het organiseren van recreatieve of sportieve activiteiten. Ook verzorging of het simpelweg geven van persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Vaak komt het vaste personeel daar niet aan toe. Er zijn ook enkele medische klinieken waar vrijwilligers gevraagd worden. Je werkt meestal dagdelen, zo'n 3 tot 8 uur per dag. Dit verschilt per project. Over het algemeen ben je in het weekend vrij. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden.

* Kleuterscholen
Op de meeste kleuterscholen zitten kleuters van 4 of 5 jaar oud. Ze wonen in de armere wijken rondom de school. Vaak bestaan de scholen uit een paar kleine klaslokaaltjes, een speeltuintje en een badkamer/keuken. Het aantal kleuters varieert per school. Houdt er rekening mee dat de groepen groot kunnen zijn. Zo'n 35-60 kinderen per schooltje is geen uitzondering! De vrijwilligers helpen met lesgeven, activiteiten organiseren, eten geven, liedjes zingen, spelletjes doen, tekenen, kleuren, plakken, een douchebeurt geven en veel aandacht en knuffels aan de kleintjes geven. Ook het spelenderwijs ontwikkelen van sociale vaardigheden is belangrijk. De werktijden zijn meestal van 09.00 tot 12.30 uur. Voor wie? Voor iedereen die het leuk vindt om met ukkepukken te werken en die enthousiast, geduldig en creatief is. Spaans spreken is wel belangrijk, maar met handen en voeten praten kom je ook een heel eind bij de kleintjes!

* Weeshuizen
vrijwilligerswerk per vrijwilligers met groep kinderenIn Cusco kun je aan de slag in een weeshuis voor jongens en meisjes tussen de 4 en 18 jaar oud. De kinderen wonen er en krijgen onderwijs. De gebouwen bestaan meestal uit slaapzaaltjes, keuken, eetruimtes en een speelveldje. Als vrijwilliger neem je een groep kinderen onder je hoede en geef je ze de aandacht, liefde en warmte die ze in het 'normale' leven niet krijgen. Je speelt met ze, geeft ze eten, stopt ze in bad, helpt met huiswerk, of organiseert activiteiten zoals sporten en creatief bezig zijn. Voor de wat oudere kinderen is het misschien nog wel het belangrijkste dat je ze mee naar 'buiten' neemt en ze de buitenwereld laat zien. Je vertelt ze over het reilen en zeilen in de 'gewone wereld' zodat ze later hopelijk voorbereid zijn om op eigen benen te staan. Je werkt vaak óf 's ochtends of 's middags.

* Naschoolse kinderopvang
vrijwilligerswerk peru vrijwilliger met peruaans jongetjeBij deze naschoolse kinderdagopvang komen kinderen uit de armere wijken van Cusco. De ouders werken doorgaans de hele dag (vaak op de lokale markt). De leeftijd van deze kinderen ligt tussen de 3-17 jaar. De opvang is bedoeld om de kinderen na schooltijd van de straat te houden en ze leuke en leerzame activiteiten te bieden. Als vrijwilliger help je ze met het maken van huiswerk, organiseer je creatieve, sportieve en leerzame workshops (bijv. verven, koken, koekjes bakken, plantjes in de natuur herkennen) en geef je ze les over bijvoorbeeld hun eigen cultuur. Sommige centra zijn ook tijdens de vakantie geopend. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld extra Engelse les of handwerklessen naast alle sportieve activiteiten. Ook het maken van leuke uitstapjes kan tot je taken horen. De werktijden verschillen. Meestal werk je óf 's ochtends (8.30 - 12.30 uur) of 's middags (16.30 - 20.00 uur). Voor iedereen die zelfstandig, flexibel, geduldig, creatief, sportief en enthousiast is. Ervaring met kinderen is handig, maar hoeft niet per sé.

* Projecten met straatkinderen
vrijwilligers met straatkinderenDe projecten richten zich op kinderen die op straat zwerven en werken. De meeste kinderen gaan niet naar school maar verkopen snoepjes en ansichtkaarten op straat of werken als schoenenpoetser. Sommige kinderen zijn/waren verslaafd en leiden een zakkenrollersbestaan om te kunnen overleven. Het project geeft deze kinderen onderdak en tijd om tot rust te komen. Ze kunnen er praten en krijgen gezond voedsel. Er worden voorlichtingen geven over hygiëne, aids-preventie en zelfontwikkeling. Als vrijwilliger help je deze kinderen met huiswerk (als ze inmiddels wel naar school gaan), organiseert activiteiten voor ze, en geeft workshops over zaken die belangrijk voor ze zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meehelpen met het herstellen/verbouwen van de gebouwen waar de projecten zijn gehuisvest. Voor het werken met deze kinderen moet je over veel geduld en flexibiliteit beschikken. De kinderen die hier komen hebben in hun leventje al aardig wat voor hun kiezen gehad en zijn sociaal soms onderontwikkeld. De werktijden variëren, in sommige centra werk je alleen 's middags, soms ook een hele dag.

* Revalidatiecentra voor kinderen
In deze centra worden kinderen begeleid met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ze krijgen hier onderwijs en medische begeleiding. Het onderwijs bestaat vaak uit praktische vakken als het maken van kleding, houtbewerking, koken, schoenen maken, dierenverzorging, onderhouden van een moestuin, op het land helpen etc. De vrijwilligers geven bijvoorbeeld Engelse les of organiseren sportieve activiteiten. Ook helpen ze soms de kinderen met het leren van hoe ze kleding moeten wassen en strijken, hoe ze boodschappen moeten doen, hoe ze moeten koken, naaien, etc. Er zijn ook werkzaamheden voor bijvoorbeeld logopedisten, fysiotherapeuten en sociaal werkers. Je hoeft geen ervaring te hebben met gehandicapte kinderen om hier aan de slag te kunnen, maar handig is het uiteraard wel. De werktijden zijn afhankelijk van je taken en van de instelling. Vaak hebben ze rond etenstijd veel extra handen nodig!

* Sportproject
vrijwilligerswerk peru sportproject rozan van der veen.jpgAls je sportief bent aangelegd, dan is dit sportproject wellicht een optie! Als vrijwilliger help je een lokale sportorganisatie met het organiseren van toernooitjes, helpt met trainingen en coacht bij verschillende sportevenementen. Vele kinderen uit arme gezinnen krijgen op deze manier de kans om lekker te sporten, en dat is niet alleen goed voor hun conditie....Meest populaire sporten: judo, boxen, basketbal, athletiek, tafeltennis en aerobics.

* Cultureel en toeristisch werk
Er zijn een paar projecten op cultureel/toeristisch gebied. Hierbij moet je denken aan een museum of een lokaal reisbureau. De taken die je uitvoert kunnen uiteenlopend zijn. Je kan bijvoorbeeld ingezet worden om informatie te vertalen, administratieve of andere dagelijkse werkzaamheden te verrichten, gidsen te assisteren of Engelse les aan volwassen medewerkers te geven.

Kijk hier voor de Engelstalige uitgebreide projectlijst!

 

meer informatie


Accommodatie en maaltijden 

Tijdens de taalcursus in Buenos Aires verblijf je in een studentenverblijf in buurtjes als Belgrano, Palermo, Villa Crespo en Recoleta. Deze buurten liggen op loopafstand van de talenschool en van het bruisende hart van Buenos Aires. In het studentenverblijf deel je de accommodatie (keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer) met mede-studenten. Dat kunnen medevrijwilligers zijn, maar ook internationale studenten die naar Buenos Aires zijn gekomen om daar een studie te gaan volgen. De ophaalservice vanaf het vliegveld kun je bijboeken.

Tijdens de 4 weken in Peru verblijf je in een studentenhuis. Deze bevindt zich in hetzelfde gebouw als de talenschool van onze partneroganisatie in Cusco. Je deelt je kamer met een andere student. Een kok zorgt voor het ontbijt en avondeten. Er is ook een keuken aanwezig waar je zelf maaltijden kan bereiden. Je kunt ook kiezen om bij een gastgezin te verblijven.

 

Combi Argentinië - Peru | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen

boek nuAfdrukken - Favorieten
Privacy - Disclaimer - Links - Affiliate programma - Cookie beleid
 
We gebruiken cookies voor het laten functioneren van de site en om statistieken in te zien om de site te verbeteren.
Bekijk onze cookie beleid en gebruik. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met onze voorwaarden.
Ik ga akkoord